29 november 2024

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar när det gäller att hantera oväntade kriser och hot. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet, som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Polisbil, avspärrat.
Fotograf: Thor Balkhed

Projektet, finansierat av Forte, syftar till att utveckla kunskap om framgångsrika sätt att organisera och leda arbetet med krisberedskap, och löper under tre år, från och med 2025 till 2027.

Kommunerna har en central roll i Sveriges civila försvar, men rapporter har visat på brister i organisation och resurser. Forskningsteamet, lett av Jason Martin, docent på avdelningen för Logistik- och kvalitetsutveckling vid Linköpings universitet ska utforska vad som krävs för att kommunerna ska kunna utveckla förmåga att möta framtidens utmaningar – från klimatförändringar till säkerhetspolitiska hot.

– Vi ser ett stort behov av att förstå hur det vi kallar för uppdragsledare i kommunerna kan arbeta mer effektivt med att stärka förmågan att arbeta med beredskapsfrågor, särskilt med tanke på de ökade kraven, säger Jason Martin, projektledare och forskare vid Linköpings universitet.

Projektet kommer att undersöka hur beredskapsarbete leds och organiseras i fyra olika kommuner. Forskarna kommer att kombinera intervjuer, enkätstudier och dagboksföring för att skapa en helhetsbild av ledarskapet. Ett särskilt fokus ligger på hur faktorer som organisationsklimat och resurser påverkar möjligheterna att lyckas med beredskapsarbetet.
Förhoppningen är att projektet ska bidra till konkreta verktyg och modeller som stärker kommuners kapacitet att utveckla förmåga att hantera olika kriser. Kunskapen kan också vara till nytta för andra offentliga aktörer, som regioner och myndigheter.

– Kommunerna är en viktig del av samhällets kontakt med medborgarna. Att stärka deras förmåga till krisberedskap är avgörande för att kunna skydda människor och upprätthålla viktiga samhällsfunktioner, säger Jason Martin.

Projektet "Leda för beredskap och beredskap för att leda" ska inte bara bidra till bättre krishantering utan även förbättra arbetsmiljön för de som arbetar med beredskapsfrågor. Det långsiktiga målet är att skapa tryggare och mer motståndskraftiga samhällen.


Kontakt

Läs mer om forskningsprojektet

Organisation

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tätt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth Hägg står utanför ingång 23 på Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.