29 november 2024

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar när det gäller att hantera oväntade kriser och hot. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet, som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Polisbil, avspärrat.
Fotograf: Thor Balkhed

Projektet, finansierat av Forte, syftar till att utveckla kunskap om framgångsrika sätt att organisera och leda arbetet med krisberedskap, och löper under tre år, från och med 2025 till 2027.

Kommunerna har en central roll i Sveriges civila försvar, men rapporter har visat på brister i organisation och resurser. Forskningsteamet, lett av Jason Martin, docent på avdelningen för Logistik- och kvalitetsutveckling vid Linköpings universitet ska utforska vad som krävs för att kommunerna ska kunna utveckla förmåga att möta framtidens utmaningar – från klimatförändringar till säkerhetspolitiska hot.

– Vi ser ett stort behov av att förstå hur det vi kallar för uppdragsledare i kommunerna kan arbeta mer effektivt med att stärka förmågan att arbeta med beredskapsfrågor, särskilt med tanke på de ökade kraven, säger Jason Martin, projektledare och forskare vid Linköpings universitet.

Projektet kommer att undersöka hur beredskapsarbete leds och organiseras i fyra olika kommuner. Forskarna kommer att kombinera intervjuer, enkätstudier och dagboksföring för att skapa en helhetsbild av ledarskapet. Ett särskilt fokus ligger på hur faktorer som organisationsklimat och resurser påverkar möjligheterna att lyckas med beredskapsarbetet.
Förhoppningen är att projektet ska bidra till konkreta verktyg och modeller som stärker kommuners kapacitet att utveckla förmåga att hantera olika kriser. Kunskapen kan också vara till nytta för andra offentliga aktörer, som regioner och myndigheter.

– Kommunerna är en viktig del av samhällets kontakt med medborgarna. Att stärka deras förmåga till krisberedskap är avgörande för att kunna skydda människor och upprätthålla viktiga samhällsfunktioner, säger Jason Martin.

Projektet "Leda för beredskap och beredskap för att leda" ska inte bara bidra till bättre krishantering utan även förbättra arbetsmiljön för de som arbetar med beredskapsfrågor. Det långsiktiga målet är att skapa tryggare och mer motståndskraftiga samhällen.


Kontakt

Läs mer om forskningsprojektet

Organisation

Senaste nytt från LiU

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.

Porträtt av Jensen Huang

Nvidias vd och riksdagens talman blir hedersdoktorer

Jensen Huang, vd för elektronikföretaget Nvidia, blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Det blir även talmannen Andreas Norlén och de internationella forskarna Angela Woods och Gillian Einstein. De promoveras vid LiU:s akademiska högtid i maj.