Överstyrning (att agera när vi borde avstå)
Mitt arbete fokuserar på att förstå de situationer där människor och organisationer kan vara benägna att agera impulsivt eller ta överdrivna åtgärder när det egentligen behövs återhållsamhet. Genom att undersöka överstyrning kan vi förbättra beslutsfattandet och hjälpa organisationer att ta beslut på rätt underlag och att ta fram bättre lösningar.
Förändringsarbete inom akademin
Under 2024 gav regeringen i uppdrag att se över hur den administrativa överbyggnaden behöver minska för att ge plats åt universitetens kärnuppdrag. I liket med flertalet andra lärosäten har LiU valt att genomföra en översyn av universitetets samlade verksamhetsstöd för att identifiera åtgärder för effektivisering. I översynen ingår att följeforskning ska genomföras för att stötta projektet. I min roll som följeforskare ska jag, tillsammans med de andra forskarna i forskargruppen, bidra till översynsarbetet genom att tillföra aktuell forskning och expertkunskap, främja datadrivet beslutsfattande samt bidra till en kvalitativ implementering och kontinuerlig utvärdering av föreslagna åtgärder. Dessutom ska vi utveckla en gemensam modell för hur LiU systematiskt fångar upp och hanterar utvecklings- och förbättringsbehov inom det administrativa området. Mer information för medarbetare vid LiU finns på intranätet.
Kommuners arbete med krisberedskap
Sveriges kommuner står inför stora utmaningar när det gäller att hantera oväntade kriser och hot. Projektet Leda för beredskap - med beredskap att leda syftar till att utveckla kunskap om framgångsrika sätt att organisera och leda arbetet med krisberedskap. Målet är att projektet ska bidra till konkreta verktyg och modeller som stärker kommuners kapacitet att utveckla förmåga att hantera olika typer av kriser.
Förbättring av vårdprocesser
Inom hälso- och sjukvårdssektorn är det avgörande att processerna fungerar smidigt och effektivt för att säkerställa högkvalitativ vård. Min forskning syftar till att identifiera och implementera förbättringar i vårdprocesser, vilket i slutändan kan leda till högre vårdkvalitet och nöjdare patienter.