Mello i fritidshem

Tvillingflickor i solglasögon som dansar i konfetti.
jacoblund

Vad betyder "mello" i fritidshemmet? Detta projekt undersöker melodifestivalens roll i fritidshemmet med fokus på såväl hur melodifestivalen tar plats i barns vardag som hur fritidshemslärare använder melodifestivalen i undervisning och aktiviteter. 

Melodifestivalen (Mello) är ett populärkulturellt fenomen som engagerar många barn och som även har plockats upp av olika utbildningsinstitutioner, inte minst fritidshemmet. Melodifestivalen kan kopplas till fritidshemmets uppdrag i vilket det skrivs fram att undervisningen ska utgå från barns intressen, erfarenheter och behov. Kunskapen om hur sådan undervisning kan gå till liksom om melodifestivalens roll och användning i fritidshemmet är dock begränsad.

För att kunna belysa olika aspekter av melodifestivalens roll i fritidshemmet används olika metoder. För att kunna studera hur melodifestivalen används i lärares undervisning och aktiviteter genomförs en enkätstudie samt fördjupande intervjuer. Vi kommer också samla in lärares planeringar som rör arbetet med melodifestivalen. För att studera hur melodifestivalen tar plats i fritidshemmens vardag genomförs observationer i några olika fritidshem.

Kontakt

Forskargrupp

Forskningsområde

Organisation