Profilområde Materialvetenskap för hållbara teknologier

Materialvetenskap för hållbara tekniknologier (MATTER) inkluderar forskning i den internationella forskningsfronten med stor potential till vidare utveckling. Områden kombinerar på nya sätt forskningsområdena materialvetenskap med cirkulär ekonomi.

En översikt över profilområdet

Utveckling av nya material är av största vikt för att driva omställningen till ett hållbart samhälle. MATTER syftar till att överbrygga klyftan mellan grundläggande forskning på avancerade material och deras tillverkning och användning inom industrin, samt att integrera hållbarhet i alla aspekter - från materialval och tillverkningsmetoder till återvinning och teknikutveckling.

Material är grundläggande byggstenar i alla människoskapade konstruktioner och det finns noggrant utformade och framställda material inom teknik, byggnation, medicin och mycket mer. De finns överallt! Samtidigt bidrar processer inom materialproduktion och materialanvändning till utarmning av resurser och klimatförändringar.

Vår generations stora uppgift är att möjliggöra en hållbar samhällsomställning, en utmaning som formulerats i Europeiska unionens Horizon 2023-agenda. Ett sätt att genomföra denna omställning är konceptet cirkulär ekonomi. Till skillnad från dagens linjära ekonomi – där resurser utvinns och används för att sedan kasseras – bygger den cirkulära ekonomin på slutna kretslopp, intelligent materialdesign och effektiv hantering av materialavfall. Nya material och ansvarsfulla processer är avgörande för att bekämpa miljöföroreningar, ineffektiva energiprocesser och en eskalerande klimatförändring – både nu och i framtiden.

MATTER syftar till att stödja forskningsinsatser och utbildning inom materialvetenskap för hållbara teknologier.

Forskning

Det finns ett stort behov av att påskynda utvecklingen av hållbara material med skalbara produktionsmetoder. För att sammankoppla grundläggande forskning på avancerade material och industriell tillämpning krävs tvärvetenskaplig forskning där expertis inom fysik, kemi, ingenjörsvetenskap, AI, cirkularitet, industri och andra områden samverkar.
Linköpings universitet (LiU) är en ledande aktör inom materialforskning, med över 500 forskare inom området. MATTER engagerar forskare från fyra institutioner vid tekniska fakulteten på LiU för gränsöverskridande, tillämpad forskning för att utveckla radikalt nya hållbara teknologier. Förutom att stödja materialforskning rörande hållbara materialval och tillverkningsmetoder introducerar vi verktyg för att utveckla nya material med hjälp av AI-baserade metoder för teoretisk modellering och avancerad materialkarakterisering.
För att stödja forskarna i deras arbete finns flera utlysningar tillgängliga för att bl.a. utveckla materialbaserade teknologier och förbättra forskningsinfrastruktur.

Utbildning

Vi vill inspirera och utbilda både nuvarande och framtida generationer av forskare i de många aspekterna av materialforskning för ett hållbart samhälle. MATTER kommer att erbjuda kurser för materialintresserade på alla nivåer – alltifrån grundutbildningsstudenter till seniora forskare – samt organisera studiebesök för gymnasieelever till laboratorier på Campus Valla och Campus Norrköping. Mer information om detta kommer inom kort.

Ansvariga kontaktpersoner