Modern medicin och biomedicinsk forskning är beroende av avancerade teknologier som utvecklats för att förstärka och fördjupa förståelsen av komplexa biologiska system. Vi lever i en tid där nya och oväntade upptäckter i gränsområdet mellan biologi, medicin och teknologi ger nya möjligheter att förebygga, diagnostisera och behandla sjukdomar. Vid Linköpings universitet (LiU) är vi i framkant av den utvecklingen. Med utgångspunkt från avancerad teknik och naturvetenskap arbetar vi med komplexa vetenskapliga frågeställningar som spänner från grundläggande biomedicinsk forskning till klinisk medicin, med ambitionen att skapa ny kunskap och utveckla banbrytande teknologier för att främja hälsa och att ge sjukvården bättre möjligheter att förebygga, lindra och bota svåra sjukdomar.
Det övergripande målet med profilområdet LSX är att stärka det tvärvetenskapliga samarbetet mellan den Tekniska fakulteten och den Medicinska fakulteten vid LiU, för att säkerställa att vi fortsätter att bana väg för och utveckla de teknologier som behövs för att möta dagens och framtidens globala hälso- och vårdutmaningar.
Forskningsprojekt
De huvudsakliga forskningsaktiviteterna inom LSX är inriktade på utveckling av bio- och vävnadsinteraktiva teknologier för förbättrad hälsa och är centrerade kring sju väldefinierade forskningsområden som engagerar forskare från både den tekniska och den medicinska fakulteten. Genom att integrera expertis och resurser från olika fält kan vi ta oss an komplexa forskningsfrågeställningar som inte kan besvaras med traditionella metoder.