Livsvetenskapernas teknologier - LSX

Inom profilområdet Livsvetenskapernas tekniker ryms tvärvetenskaplig forskning inom medicin, natur- och teknikvetenskap, ett område där grundforskning utvecklas och bidrar till nya och viktiga kliniska tillämpningar.

Tvärvetenskapligt samarbete

Modern medicin och biomedicinsk forskning är beroende av avancerade teknologier som utvecklats för att förstärka och fördjupa förståelsen av komplexa biologiska system. Vi lever i en tid där nya och oväntade upptäckter i gränsområdet mellan biologi, medicin och teknologi ger nya möjligheter att förebygga, diagnostisera och behandla sjukdomar. Vid Linköpings universitet (LiU) är vi i framkant av den utvecklingen. Med utgångspunkt från avancerad teknik och naturvetenskap arbetar vi med komplexa vetenskapliga frågeställningar som spänner från grundläggande biomedicinsk forskning till klinisk medicin, med ambitionen att skapa ny kunskap och utveckla banbrytande teknologier för att främja hälsa och att ge sjukvården bättre möjligheter att förebygga, lindra och bota svåra sjukdomar.

Det övergripande målet med profilområdet LSX är att stärka det tvärvetenskapliga samarbetet mellan den Tekniska fakulteten och den Medicinska fakulteten vid LiU, för att säkerställa att vi fortsätter att bana väg för och utveckla de teknologier som behövs för att möta dagens och framtidens globala hälso- och vårdutmaningar.

Forskningsprojekt

De huvudsakliga forskningsaktiviteterna inom LSX är inriktade på utveckling av bio- och vävnadsinteraktiva teknologier för förbättrad hälsa och är centrerade kring sju väldefinierade forskningsområden som engagerar forskare från både den tekniska och den medicinska fakulteten. Genom att integrera expertis och resurser från olika fält kan vi ta oss an komplexa forskningsfrågeställningar som inte kan besvaras med traditionella metoder.

Person framför mikroskop.
Padinhare Cholakkal Harikesh arbetar med de kemiska transistorerna och skapar en ny skapelse. Det gula ljuset beror på att de flesta ljusfrekvenser filtreras bort i det så kallade renrummet där arbetet sker. Fotograf: THOR BALKHED

Nu kan du söka ett startbidrag från LiU:s profilområde Livsvetenskapernas teknologier. Mer information om hur du ansöker finns enbart på engelska och sidan Life Science Technologies (LSX) First Call for Seed Grant Proposals.

Biointeraktiv molekylär design

Utvecklingen av läkemedel mot sjukdomar som kan kopplas till komplexa system av proteiner med hög grad av strukturell oordning har visat sig vara mycket svårt. Till stor del beror detta på bristen av lämpliga forskningsverktyg. Genom att koppla expertis inom molekylär målsökning med strukturbiologi, biofysik och nya sensorteknologier syftar vi till att utveckla nästa generation av innovativa metoder för att förbättra möjligheterna att hitta nya läkemedelskandidater och diagnostiska tekniker för cancer och neurodegenerativa sjukdomar.

Oligonukleotid-baserade transport och frisättningssystem

"Therapeutic Oligonucleotides Activated by Nucleases" (TOUCAN) erbjuder nya metoder för behandling av bakteriella infektioner, cancer och autoimmuna sjukdomar. Vi kommer att använda avancerade biofysikaliska och elektrokemiska metoder för att underlätta utvecklingen och optimera designen av TOUCAN-baserade system för läkemedelsaktivering och läkemedelstransport. Strukturell karakterisering kommer att genomföras genom storskaliga mätningar och molekylära simuleringar till atomnivå (MAX IV, SwedNMR, NAISS).

Hjärnstimulering och övervakning av nervsignaler

Neurostimulering är viktig inom sjukvården men förståelsen för hur signaler från elektroder interagerar med vävnaden i nervsystemet är begränsad. Vi utforskar neurosignaleringsmekanismer från cell- till organnivå genom att samla in, analysera och modellera signaler samt utveckla nya system och tekniker baserade på organisk elektronik. Dessa nya tekniker kommer ge oss bättre förutsättningar att studera förhållandet mellan stimulering, neuronfunktion och vävnadens mikrocirkulation och biokemi hos patienter.

Självmonterande bioelektronik för diagnostik och behandling

Bioelektroniska teknologier kan ge oss banbrytande kunskap om biologiska och patologiska processer och erbjuda nya diagnostiska och terapeutiska möjligheter. Vi utforskar mjuka organiska elektroniskt ledande material och optoelektroniska ligander som kan självmonteras under fysiologiska förhållanden i levande system för att optiskt eller elektroniskt kunna studera sjukdomsrelaterade processer.

Tekniker för ärrfri läkning av sår

Odlad hud kan förbättra behandling av brännskador och svårläkta sår, men patienter med stora sår lider ofta av svår ärrbildning. Vi utvecklar nya teknologier för att odla och återskapa funktionell hud för att läka sår utan ärr. Genom att dessutom kombinera multiparametrisk bildanalys och optiska tekniker för karakterisering av huden kan vi förbättra våra metoder och öka kunskapen om läkningsprocessen

Bionisk aktivering av levande biomaterial

Elektromekanisk stimulering av mjuka cell-innehållande biomaterial kan underlätta utvecklingen av nya strategier för vävnadsregenerering. Vi kombinerar avancerade biomaterial med bioniska aktiveringsstrategier för att skapa hybridmaterial som vi kan använda för labbodlad vävnad, som biosyntetiskt ben, muskler och blodkärl, som är beroende av mekaniska stimulering för att utvecklas eller fungera korrekt.

Fluorescerande nanoprober för identifiering av hjärntumörer

5-ALA-fluorescens kan identifiera höggradiga hjärntumörer intraoperativt men inte låggradiga tumörer. Vi kommer att studera och utveckla fluorescerande nanoprober för att förbättra möjligheterna att identifiera låggradiga tumörer och visualisera gränserna mellan frisk vävnad och tumör samt för att underlätta avlägsnandet av tumörer vid kirurgi.

Kontaktpersoner för profilområdet livsvetenskapernas teknologier