Forskningsgruppen för sköra, svårt sjuka patienter
FrailBrain
Resultaten förväntas öka kunskapen om patienters fysiska och psykiska välbefinnande före och efter hjärtkirurgi. Frågeformulären kan sammantaget spegla hur hälsan ser ut för de sköra hjärtopererade patienterna och hur vi kan ge extra stöd till dessa patienter.
Vi är en grupp forskare med kliniskt verksamma sjuksköterskor samt forskare på LIU som tittar på denna patientgrupp efter hjärtkirurgi.
FrailHealth
Det är angeläget att studera vilka tecken och symtom dessa patienter med allvarlig VRI uppvisar och vilka karaktäristika och diagnoser dessa patienter har. Sjuksköterskans vaksamma omvårdnad är av stor betydelse för att tidigare identifiera tecken och symtom på pågående allvarlig VRI och framför allt sepsis. Jag är biträdande handledare för doktorand Sebastian Geijer med projekttitel ” Att identifiera vitala tecken och symtom för att utveckla och implementera ett evidensbaserat PDM protokoll (Early detection of infection scale in intensive care, EDICU) för att tidigt upptäcka misstänkt infektion hos kritiskt sjuka patienter inom kirurgiskt kontext”
FrailHeart
Kognitiva problem tilltar med stigande ålder, denna grupp av överlevare sannolikt mer utsatta än yngre hjärtstoppsöverlevare och behöver därför i än högre grad identifieras.
Jag är biträdande handledare för doktorand Karin Steel med projekttitel ” Kognitiv funktion och hälsa hos personer som överlevt ett hjärtstopp”
FrailSleep
Sömnproblem är vanliga hos personer som överlevt ett hjärtstopp och som inte förbättrades efter två år uppföljning. Även närstående till person som drabbats av ett hjärtstopp har sömnrelaterade besvär. Det är därför viktigt att screena för sömnlöshetsproblem så att de kan identifierad och behandlas.
Jag är biträdande handledare för doktorand Patrik Hellström (Linné Universitetet, Kalmar) med projekttitel ” Sömnens påverkan för hälsa och livskvalitet efter hjärtstopp.