02 juli 2019

”Jag är glad men samtidigt ödmjuk inför min placering på listan, med makt kommer ansvar” säger LiU:s Ida Kåhlin när vi ringer för att gratulera. Det var för tre år sedan som Ida bubblade in på Dagens Medicins lista över sjukvårdens hundra mäktigaste personer och i år har hon klättrat upp till plats 23.

Ida Kåhlin
David Einar

Hej Ida, grattis till klättringen på dagens medicins lista! Vad tänker du om det här?

Jag är glad! Och Stolt! Jag ser det som ett bevis på ett väl genomfört arbete. Det är en väldigt hög placering på listan för vår lilla profession.
Jag är tjänstledig 80% från LiU för uppdraget som förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter och mitt arbete här handlar mycket om att bedriva lobbyarbete, så i det sammanhanget har placeringen på listan en stor betydelse. Men vi ska komma ihåg att hela förbundet som står bakom mitt arbete, så det är inte bara jag som ska ta åt mig äran.

Vad har den är listan för betydelse?

Den är som ett kvitto över vilken formell eller informell makt man har i sjukvårdsvärlden i Sverige. Den är en väg in i vissa miljöer där man kan skapa viktiga kontakter. Den ökar ens möjligheter att driva sitt arbete framåt och att få göra skillnad i Sveriges hälso- och sjukvård.

Att vara en av Sveriges 25 mäktigaste personer inom hälso- och sjukvård, när kan du dra nytta av det?

Jag hoppas det kan ge större möjlighet att uttrycka och få gehör för det som mitt förbund står för (Sveriges Arbetsterapeuter). Men man ska komma ihåg att med makt följer ansvar. Jag känner stor ödmjukhet inför utmärkelsen.

Vad har du på gång just nu?

Jag förbereder mig för Almedalen. I år driver Sveriges Arbetsterapeuter en stor och viktig fråga – våra utmaningar inom framtidens kompetensförsörjning. Hur ska vi få fler att vilja utbilda sig och arbeta inom det här området? Hur ska vi få fler sökande till ”kvinnodominerande utbildningar inom välfärdssektorn”? En annan viktig fråga är att det ska finnas bra möjligheter till kompetensutveckling till de som redan är utbildade. Vi anser att arbetsterapeuters specialistutbildningar borde ligga på Universitet, precis som det gör för läkare och sjuksköterskor.

Tack Ida, ha en skön sommar, vad ska du hitta på?

Jag pendlar mycket i mitt jobb, bor i Mjölby och jobbar i Stockholm. Så nu ska jag njuta av att vara ledig med min familj.

Ska du läsa en bok?

Ja, jag har precis börjat med ”Tatueraren i Auschwitz” den ligger överst i högen på nattduksbordet, under den finns både fackböcker och underhållande böcker.

Vilket är ditt tips om hur man bäst njuter av sin semester?

Lägg undan mobilen. Gör sådant som är viktigt och meningsfullt, sådant som ger energi. För mig är det att vara med familjen och vara ute i trädgården och vattna mina tomatplantor.

Fakta: Dagens Medicins maktlista

Sedan 1996 har Dagens Medicin publicerat listan över vårdens mäktigaste.

Maktlistan bygger på bakgrundssamtal med över 40 kännare av svensk sjukvård. Bedömningen på listan ska spegla både formell makt och informellt inflytande. Tidningens läsare kan nominera vilka de tycker ska vara med på listan under våren. Listan presenteras i juni.

Vissa personer som har ett stort indirekt inflytande över vården, som statsministern och finansministern, saknas för att de inte har mer inflytande över vården än över andra sektorer i samhället.

2019 års lista

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.