Att hantera klimatförändringar är en av samtidens mest brådskande utmaningar. För det internationella samfundet är Parisavtalet det huvudsakliga styrningsinstrumentet för att mobilisera klimatåtgärder. Avtalet bygger på att stater och icke-statliga aktörer meddelar och lämnar in sina klimatåtgärdsbidrag till den globala ansträngningen att minska och anpassa till klimatförändringar. Dessa bidrag är sedan tänkta att utvärderas och skalas upp över tid.
I min forskning intresserar jag mig för hur klimatstyrning sker under Parisavtalet. Min forskning undersöker hur klimatförändringar styrs framförallt genom frivilliga mekanismer under Parisavtalet, såsom staters klimatplaner (de så kallade ”Nationally Determined Contributions”, NDCs) och initiativ för att uppmuntra icke-statliga aktörers klimatåtgärder under den FN-ledda ”Global Climate Action Agenda” (GCAA). Jag intresserar mig särskilt för de politiska effekter denna typ av klimatstyrning har för hur vi definierar politiskt legitima klimataktörer och klimatåtgärder.
Genom min forskning hoppas jag bidra till att göra global klimatstyrning mer inkluderande, mer känslig för olika aktörers behov och intressen och, i slutänden, mer demokratisk. Ett sätt att uppnå detta är genom forskning som utmanar de porträtteringar, kunskaper och praktiker vi tar för givet. Genom att utmana dessa skapas utrymme för alternativa problembeskrivningar och lösningsformuleringar.