Mer specifikt ligger fokus på hur man gör innovationerna ekonomiskt lönsamma och samtidigt levererar värde till alla inblandade aktörer så att de blir framgångsrika på marknaden. Marianna Kambanou har specialiserat sig på livscykelkostnader, prissättning och värdefångst för cirkulära lösningar som produkt-tjänstsystem och industriell symbios.
Marianna Kambanou disputerade framgångsrikt den 11 juni 2021.
Hon har ett mycket nära samarbete med näringsliv, stödsystemet, statliga organisationer och användare. Både när de bedriver forskning och vid spridning av forskningsresultat. Sedan hon började att arbeta vid Linköpings universitet 2015 har hon samarbetat med såväl stora multinationella företag som små och medelstora företag, nystartade företag, inkubatorer, affärsutvecklare och Länsstyrelsen Östergötland. Hon söker aktivt projekt och arbetar tillsammans med sina kollegor för att bygga upp cirkulär ekonomikompetens och cirkulära ekosystem inom regionen.
Hon är lika engagerad i att sprida forskning som att genomföra den och har hållit över 30 populärvetenskapliga föredrag, presentationer och workshops för vd-grupper, stödsystem, skolbarn och allmänheten. Därtill har hon författat flera företagsrapporter, skrivit riktlinjer för praktiker och arbetat med populärvetenskapliga videor.
Genom att delta som lärare i fem kurser för både studenter och livslånga studerande, samt regelbundet handleda masteruppsatser, säkerställer Marianna Kambanou att kunskaperna från forskningen också når studenterna.
Från januari 2024 är Marianna Kambanou också studierektor vid avdelningen för miljöteknik och ledning och övervakar undervisningsverksamheten för över 40 anställda och cirka 24 kurser.
Marianna Lena Kambanou
Biträdande universitetslektor
Jag är i första hand intresserad av att studera innovationer som minskar resursförbrukningen och dessutom är ekonomiskt bärkraftiga för industrin så att de leder till en cirkulär ekonomi..
Presentation
Marianna Kambanous forskning fokuserar på innovationer av produkter, tjänster, biprodukter, affärsmodeller och värdekedjor som leder till resurseffektivitet och en cirkulär ekonomi. Det yttersta målet är att genom ökad innovation bli mer hållbar.