Fokus har varit på arbetskläder för små och medelstora företag (SME) inom bygg- och anläggningsbranschen. Undersökningen inkluderar användbarheten av olika design- och affärsmodellsförändringar som kan påverka resursförbrukningen och därmed bidra till en mer cirkulär ekonomi.
Ett nyckelresultat baserat på LCA är att alla undersökta förändringar, jämfört med en linjär modell, sannolikt kommer att leda till minskad miljöpåverkan för alla undersökta miljöeffektkategorier. Dessutom identifierades inga större juridiska hinder, även om vissa affärsmodeller kräver noggrann avtalsformulering. Flera förändringar leder dock inte till "bra affärer", antingen på grund av bristande acceptans hos användarna eller på grund av att de inte är ekonomiskt bärkraftiga.
Förutom fyra publikationer, inklusive två vetenskapliga artiklar, ett konferensbidrag och en projektrapport, har detta projekt resulterat i att en av projektets partner har tagit fram nya lösningar på marknaden. Dessutom har forskarna och projektets partner presenterat resultatet vid över 20 tillfällen för myndigheter, industrin, textil- och miljöbaserade utbildningsprogram samt akademiker.
Forskningen har även kommit in på IVAs 100 lista för 2023 100 med forskningsprojekt som bedöms ha stor potential att komma till nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan på temat teknik i mänsklighetens tjänst.
Projekt partners
- CIRK-L AB
- Lunds kommun
- Qlean Scandinavia
- Textilia Tvätt Textilservice
- JL Bygg
- Obtech