I mitt nuvarande projekt undersöker jag skärpunkten mellan barnkultur, kulturarv och terrorism. Vardagliga saker och ting som vi ofta förknippar med barnkultur och lek - så som gosedjur, leksaker och teckningar - har blivit en självklar del av spontana minnesplatser och andra praktiker som utförs för att hedra och minnas de drabbade i terrorattacker. Dessa ting kan sedan samlas in och bevaras på museer och arkiv och på det sättet blir barnkultur en viktig del av kulturarvet. Hur kan vi förstå denna egentligen långt ifrån självklara kopplingen mellan barnkultur, åminnelse och kulturarv? Det är en av frågorna som jag undersöker genom att studera två museisamlingar som gjordes i sviterna av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. Etiska frågor som rör forskning med arkivmaterial är också något som jag särskilt fokuserar på.
Projektet bedrivs i anslutning till ett större forskningsprojekt Barns kulturarv - arkivets visuella röster, läs mer om det nedan.
Välgörenhet "av barn för barn"
Jag disputerade 2021 på avhandlingen Children helping children? Values and concerns in corporate charity. Avhandlingen undersöker ett empiriskt case av så kallad "cause-related marketing" där företag donerar hela eller delar av omsättningen från försäljningen av en produkt till ett välgörande ändamål. Jag studerade en sådan kampanj som var ett samarbete mellan det internationella möbel- och heminredningsföretaget IKEA och den internationella ideella organisationen Rädda Barnen. I marknadsföringen beskrivs den som en kampanj där barn hjälper andra barn genom design och kreativitet. Sammantaget visar studien att välgörenhetsarbete som drivs av företag väcker frågor hur välgörenhet blir välgörenhet; vad som kan räknas som välgörenhet idag; och större frågor om värden vi tillskriver barn.
Avhandlingen kombinerar två tvärvetenskapliga forskningsfält, Child Studies (barn- och barndomsstudier) och Valuation Studies som teorimässigt inspireras av teknik- och vetenskapsstudier (Science and Technology Studies, STS).