27 april 2020

Poa Samuelberg, psykolog, psykoterapeut och utredare på Barnafrid, deltog nyligen i Utbildningsradions serie ”Stilla din oro i kristid”. I programmet berättar hon om hur kriser påverkar barn, och hur man kan agera som vuxen.

Poa Samuelberg, psykolog, psykoterapeut samt utredare på Barnafrid.
Poa Samuelberg. Foto: UR Samtiden Fotograf: Ulrik Svedin
Kriser kan påverka våra tankar och känslor. Oro, nedstämdhet, grubblerier, irritation och ilska är vanliga reaktioner.
I den kris vi befinner oss i nu, med coronaviruset, så kan det finnas en oro för att bli smittad eller för att nära anhöriga ska bli smittade.
- Vi vet att barns upplevelse av tillgång till information är viktig för utvecklingen av krisreaktioner, säger Poa Samuelberg i programmet.
Hon pekar också på lösningar:
- Kom ihåg att avsätta ordentligt med tid och utrymme för att också göra roliga saker tillsammans. Att ha vanliga vardagsaktiviteter som skapar lugn.

UR Samtidens webbsida:

Stilla din oro i kristid - Kris och oro hos äldre barn

Senaste nytt från LiU

Nathalie Hallin och Hajdi Moche i samtal.

Religiösa är inte mer generösa – med ett undantag

Troende är inte mer generösa än ateister – så länge de inte vet vad mottagaren tror på. Då ökar givmildheten påtagligt, men framför allt för att man ger mer till dem med samma religion. Det visar en undersökning från Linköpings universitet.

Många blå sladdar som går in i en dator.

Europeisk AI-nod med ny superdator till Sverige

Sverige är utvalt som värd för en av sju europeiska AI-noder som ska stärka EU:s konkurrenskraft inom området. Ansvarig för AI-noden blir NAISS med Linköpings universitet som värd.

Två personer i ett rum (kvatkryptolabb) med massor av sladdar och instrument.

Nytt experiment bekräftar kvantmekanisk teori

Forskare vid LiU har lyckats bekräfta att en av de mest fundamentala aspekterna inom kvantmekaniken – komplementaritet – kan kopplas ihop med så kallad informationsteori. Fyndet banar väg för bättre kvantkommunikation, mätteknik och kryptografi.