26 maj 2021

Den 26:e maj slår studenter vid Grafisk design och kommunikation (GDK) upp portarna till den årliga examensutställningen GDK-EX som, på grund av rådande restriktioner, blivit en hybrid mellan fysisk utställning och digital visning.

Fyra studenter står vid ett bord med information om deras examensutställning Hanna Öhberg, Milton Winroth, Adrian Svensson och Moa Holm är del av arrangörsgruppen för GDK-EX 2021 och studenter vid Grafisk design och kommunikation.

Den fysiska delen av utställningen kallas Alsterpassagen och hålls i gångpassagen utanför butiken Lexington i kvarteret Knäppingsborg i centrala Norrköping. Här får besökare ta del av utvalda delar av alla de varierande verk som producerats av avgångstudenterna under tre år på utbildningen.

Under onsdagseftermiddagen fanns Hanna Öhberg, Milton Winroth, Adrian Svensson och Moa Holm på plats i Knäppingsborg för att guida besökare in i Alsterpassagen, bjuda på kaffe och svara på frågor.

Temat för året är Nya perspektiv och nog har man tvingats tänka nytt när vardagen vänts uppochner av en pandemi.
– Vanligtvis hålls examensutställningen i universitetets lokaler, säger Moa Holm, men förra årets utställning blev digital och vi såg att även en sådan lösning kan fungera bra. Det var mycket trafik till webbplatsen förra året.
Posters med olika designalster uppsatta på en glasvägg
På webbplatsen ex.gdk.nu kan besökare ta del av utställningen i sin helhet. Alltifrån förpackningsdesign, via foto och film till webb och hela koncept finns att beskåda. Den som är intresserad kan också klicka sig in på en del som handlar om examensklassen och hur utbildningen givit dem nya perspektiv på sina drömjobb.

De fyra representanterna vid Alsterpassagen är överens om att det ibland kan vara nyttigt att mer eller mindre tvingas att göra saker på ett nytt sätt.
– Jag tror att omständigheterna som varit har lett till ett tätare samarbete mellan de olika funktionerna i projektgruppen i år, säger Adrian Svensson.

För den som vill besöka examensutställningen GDK EX 2021 gäller följande:
Datum 26-30 maj
Digitalt ex.gdk.nu, öppet dygnet runt
Alsterpassagen i Knäppingsborg, öppet 10-18, tänk på att komma i litet sällskap och att hålla avstånd.
 

Läs mer om utbildningen Grafisk design och kommunikation (GDK)

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.