Det här är utbildningen för dig som vill bli en kreativ och tekniskt skicklig designer och kommunikatör med kompetens att möta en snabbt föränderlig och global medie- och kommunikationsbransch.

Grafisk design och kommunikation, kandidatprogram

HT 2024 / Helfart / Norrköping

Stängd för sen anmälan
Det behövs designers och kommunikatörer med strategisk förståelse och gedigen teknisk kompetens som kan nå ut med budskap på rätt sätt och i rätt mediekanal. Allt det lär du dig på den här utbildningen som ingår i LiU:s starka medieprofil.

Bredd och djup för verklighetens krav

Under de första tre terminerna lär du dig grunderna i grafisk design, produktion och kommunikation och bygger då upp bredden i din utbildning. Termin fyra och fem har kurser grupperade kring de tre kompetenserna kreatörs-, producent- och ledarrollen, vilka alla ger möjlighet till fördjupning. En stor del av utbildningen är praktiskt arbete på vetenskaplig grund. Du arbetar såväl individuellt som i grupp. Det förekommer många projektkurser och i vissa av dem arbetar du på uppdrag från ett företag eller en organisation där du många gånger får välja den roll som passar dig: art director, projektledare eller kreatör. 

Den nära kopplingen till näringslivet märks även i andra kurser till exempel i form av yrkesverksamma gästföreläsare. Utbildningen har även internationella inslag där du ibland möter internationella lärare och studenter. Litteratur och undervisning är ofta på engelska. Om du vill finns det också möjligheter att studera utomlands en termin vid något av utbildningens partneruniversitet. Sista terminen läser du bland annat en kurs i vetenskaplig metod som förbereder dig för ett avslutande examensarbete.

Studier på masternivå

Efter tre års studier kan du börja jobba eller gå vidare med ytterligare studier på masternivå. Vid LiU finns masterprogram som lämpar sig väl för studenter från Grafisk design och kommunikation, exempelvis Design (inriktningen Visual Media Design).

Röster om utbildningen

”Vi har väldigt mycket grupparbeten”

Studenten Amanda Forslund beskriver en vanlig dag på programmet Grafisk design och kommunikation, vilka projekt studenterna får jobba med, och vad hon oroade sig för innan hon började utbildningen.

Därför ska du söka till GDK

Hur det är att läsa Grafisk design och kommunikation (GDK) på vårt campus i Norrköping? Här berättar lärare, studenter och alumner om vad du får lära dig och vilka möjligheter som finns efter examen.

Karriär och framtid

Efter utbildningen är du med din examen förberedd för en marknad i förändring. Du är attraktiv för medieföretag, kommunikationsbyråer och organisationer med marknadsavdelningar och inhousebyråer. Kanske väljer du att starta ett eget företag, vilket flera tidigare studenter från programmet valt att göra.

Arbetsområden

Du kan jobba på reklambyrå, webbyrå eller ett företags eller en myndighets kommunikationsavdelning. Du kan även arbeta inom bok- eller tidningspublikation, eller med grafisk design inom industrin. Några av de områden du kan arbeta inom är till exempel:

 • Art director, där du har huvudansvaret för att produktens utseende är enhetligt och arbetar fram idéer i samråd med utförare och kund.
 • Grafiker, där du skapar grafik utifrån kundens behov och specifikationer.
 • Creative director, där du är strategiskt ansvarig för reklam- och kommunikationskampanjer och leder samt ger kreativ support åt illustratörer, grafiker, skribenter, fotografer, webbdesigners och andra yrkesgrupper som deltar i projektet.
 • Interaktionsdesigner, där du skapar och utvecklar de grafiska layouter som används när människor ska interagera med elektronik, till exempel gränssnittet i en mobiltelefon eller en touchpanel.
 • Webbdesigner där du gör grafik för webben och formger webbplatser. Multimediautvecklare, där du skapar bilder, ljud och rörlig grafik för webb och strömmade tjänster.
 • Planner, där du arbetar med strategier för kommunikationslösningar

Arbetsmarknad

Här är några exempel på jobb som tidigare studenter har:

 • Grafisk formgivare
 • Webbdesigner
 • Kommunikatör
 • Art director
 • Marknadsförare

Det här läser du

 

I vår Studieinfo-databas hittar du detaljerad information om alla kurser som ingår i programmet, litteratur, kunskapsmål och examenskrav.

Artiklar

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

GDK-studenten Celtina Huynh mottar stipendium på scen på PrintNext-konferensen.

GDK-studenter vann stipendium för exjobb om återvinning

Celtina Huynh och Isabella Petersson Wigh från Grafisk design och kommunikation har för sitt exjobb vunnit ett stipendium på 10 000 kronor från Grafiska Leverantörsföreningen. De har tagit fram ett visuellt koncept som ska underlätta källsortering.

En lärare instruerar en student framför en dator.

LiU-lärare får pedagogik-pris

Tobias Trofast, lärare på Grafisk design och kommunikation på LiU, kommer att tilldelas Grafiska yrkens främjandes utbildningspris 2019.

Plugga i Norrköping och hitta boende med bostadsgaranti

Studentlivet

Utlandsstudier

Relaterat masterprogram