Förskollärarprogrammet - information till dig som är antagen
Gratulerar till ditt val av utbildning! Varmt välkommen till Förskollärarprogrammet vid Linköpings universitet, Campus Norrköping. Vi ser fram emot att träffa dig och att tillsammans med dig göra din studietid utvecklande, utmanande, lärorik och rolig! Här får du kort information om din första tid på programmet.
Tacka ja, LiU-ID och registrering
För att du inte ska förlora din plats på programmet måste du ta din plats i anspråk:
- Tacka ja
Du måste tacka ja till din plats senast den 18 juli på antagning.se. Har du blivit antagen i urval 2 eller senare behöver du inte svara på antagningsbeskedet. Om du vill lämna återbud efter 11 augusti måste du vända dig till uv-studadm@liu.se. Ange namn, personnummer och vilken utbildning det gäller.
-
Aktivera ditt LiU-ID
Inför terminsstarten ska du som ny student aktivera ditt LiU-ID. Ett LiU-ID är ditt användarnamn som du använder till våra digitala tjänster. Gå in på minit.liu.se/activation och följ instruktionerna på sidan för att aktivera ditt LiU-ID. Detta går att göra från och med 6 augusti. - Registrera dig
Du måste registrera dig för att inte förlora din studieplats, och för att kunna delta i undervisning och examination. Logga in på Lisam med ditt LiU-ID och registrera dig på första kursen på din utbildning. Registrering sker från 1 augusti till och med 18 augusti klockan 10.00.
Digital informationsträff inför dina studier
Uppstart
Måndagen den 18 augusti 2025 drar studierna igång!
För dig som ska läsa i Norrköping
Måndagen den 18 augusti hälsar vi dig hjärtligt välkommen till Förskollärarutbildningen. Vi samlas klockan 9.30 utanför sal K4, Kåkenhus, Campus Norrköping för att därefter ta plats i salen för en välkomstceremoni som börjar klockan 10.00. Du kommer bland annat att få träffa programansvarig, prodekan, representanter från kommunen, studievägledare, studenter från Norrköpings lärarsektion (NL-Sek) och lärarprogrammens mästeri LÄRsex. Efter välkomstceremonin tar dina faddrar hand om dig och ser till att du bekantar dig med campus. Klockan 13.15 är det programinformation och kursintroduktion i sal K2, Kåkenhus. Här kommer du att få utförlig information om utbildningen och om den första kursen. Vid 15.00 är det dags för lärarsektionen (NL-Sek) och dina faddrar att ta dig igenom det avslutande programmet för dagen.
Om du ej kan medverka vid uppstartsdagen är det viktigt att du meddelar detta till studievägledare via uv-studadm@liu.se
Innan programstart önskar vi att du tittar på dekan Håkan Löfgrens introduktionsfilm längre ner på sidan.
För dig som ska läsa i Västervik
Måndagen den 18 augusti hälsar vi dig hjärtligt välkommen till Förskollärarutbildningen. Vi samlas klockan 8.30 vid receptionen på Campus Västervik, Östersjövägen 8, Västervik. Där startar vi med en förmiddag tillsammans där du bland annat får ta del av vår lokala campusinformation.
Klockan 13.15 är det programinformation och kursintroduktion. Vid detta tillfälle får du utförlig information om utbildningen och om den första kursen. Du tar del av informationen genom att den strömmas från Norrköping till en undervisningssal på Campus Västervik. Dagen avslutas ca klockan 15.30.
Ett mer detaljerat schema för uppstartsdagen får du i Campus Västerviks välkomstbrev som skickas ut till dig måndag vecka 33.
Om du ej kan medverka vid uppstartsdagen är det viktigt att du meddelar detta till studievägledare via uv-studadm@liu.se
Innan programstart önskar vi att du tittar på dekan Håkan Löfgrens introduktionsfilm längre ner på sidan.
Första tiden och fadderaktiviteter
Första tiden
Första kursen i programmet heter Förskolans samhälleliga roll, allmändidaktik och det demokratiska uppdraget (kurskod 970G32) och sträcker sig tillsammans med kursen Utbildningsvetenskaplig kärna, verksamhetsförlagd utbildning 1 (kurskod 970G33) över tio veckor. Kursernas utgångspunkt är dina egna erfarenheter av förskolan och behandlar olika perspektiv på barn, förskollärarrollen, lärande och barns rättigheter. Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier och litteraturstudier. Det är viktigt att du förbereder dig och köper böckerna så att du har dem till kursstart. Litteraturlistan hittar du under fliken ”övriga dokument” när du klickar på länkarna ovan.
Logga gärna redan nu in på Lisam och sök upp kurssidan för kursen 970G32. På kurssidan finns också ett flödesschema där du kan se vilken litteratur som är aktuell de första veckorna. Du hittar schema om var och när du ska vara på plats på campus via Timeedit (sök på kurskod).
Undervisningen bedrivs till stor del i seminariegrupper. Vilken grupp du tillhör kommer du få veta under utbildningens första vecka. Under de två första veckorna på terminen varvas studier med fadderaktivitet i Norrköping där studenter i högre årskurser ser till att du kommer till rätta i din roll som student. Under första terminen kommer ni också ha möjlighet att träffa studiementorer som är studenter i högre årskurser som guidar er i era studier och till vilka ni har möjlighet att ställa frågor.
Fadderaktiviteter
Mottagningsveckorna som arrangeras på Campus Norrköping och går under namnet Nolle-P, pågår under utbildningens två första veckor. De innefattar olika aktiviteter utanför undervisningstid som anordnas av mästeriet LÄRsex tillsammans med faddrarna. Mer information om Nolle-P hittar du i Nolle-boken.
Schema, kurslitteratur och kursinfo
Du hittar information om kurser, programplan, litteraturlistor med mera på:
Du hittar schema via Timeedit (sök på kurskod).