Elev arbetar fokuserat med något på datorskärm
Fotograf: Pexels.com

En workshopserie för dig som vill få grundläggande kunskaper i verktyget GeoGebra som används i matematikundervisning. Utbildningen bygger på Skolverkets moduler om Dynamiska matematikprogram i undervisningen och är öppen för dig som undervisar inom matematik i årskurs 7-9 och på gymnasiet.

För att inspirera lärare till användandet av digitala hjälpmedel och utveckla kompetens hos lärare och andra intresserade ger LiU en workshopserie kopplad till Skolverkets moduler om Dynamiska matematikprogram i undervisningen. Huvudfokus i workshopserien är verktyget GeoGebra, ett interaktivt gratisprogram som kan användas av både lärare och elever för att bland annat göra beräkning, konstruera grafer, analysera geometriska och statistiska problem.

Målgrupp

Workshopsserien riktar sig till dig som undervisar i matematik i årskurserna 7–9 och i gymnasieskolan samt motsvarande skolformer inom vuxenutbildningen. Du är verksam som lärare, men behöver inte vara behörig matematiklärare. Workshopsserien är öppen för lärare i andra ämnen eller andra skolformer, i mån av plats. Inga förkunskaper krävs men du behöver parallellt genomföra aktuell modul.

Om utbildningen

Innehåll

Workshopsserien innehåller:

  • grundläggande verktyg och funktioner i GeoGebra
  • praktiska exempel, kopplat till centralt innehåll i kurs- och ämnesplanen i matematik
  • centrala GeoGebra-kommandon
  • vanliga fel vid användning av programmet
Målet med workshopserien är att du ska känna dig förtrogen att på egen hand utveckla, genomföra och utvärdera en aktivitet i matematikundervisning som innehåller GeoGebra-aktiviteter.

Genomförande

Workshopträffarna bygger på Skolverkets moduler om Dynamiska matematikprogram i undervisningen:

Inför höstterminen 2024 har kursens upplägg omarbetats och workshopserien har nu sex träffar istället för som tidigare fyra, enligt nya instruktioner från Skolverket. Det som tillkommit är två inledande träffar där verktyget GeoGebra introduceras. Du deltar i workshopträffarna fysiskt eller online vid 6 tillfällen (á 2-3 timmar), med möjlighet till handledning online mellan träffarna.

Omfattning

Utbildningen omfattar totalt cirka 23-27 timmar, varav de obligatoriska träffarna uppgår till cirka 15 timmar.




Kontakt

Kontakta oss, vi svarar gärna på dina frågor

• Kursansvarig – utbildningens innehåll och form
• Utbildningssamordnare – praktiska frågor och administration
• Projektledare – övergripande frågor som ekonomi, avtal eller regelverk

Relaterad information