Tre läkare utför ett kirurgiskt ingrepp
Fotograf: Emma Busk Winquist

En utbildning för dig som arbetar som sjuksköterska och som vill fördjupa dina kunskaper inom thorax- och kärlkirurgisk omvårdnad.

Målgrupp

För dig som är sjuksköterska och har minst 12 månaders yrkeslivserfarenhet som sjuksköterska efter avlagd examen. Du behöver också ha erfarenhet av vårdarbete inom thorax- och kärlkirurgi eller motsvarande.

Om utbildningen

I utbildningen behandlas thorax- och kärlkirurgisk omvårdnad, inkluderande hjärt-, kärl- och lungkirurgi samt olika faser av det pre, per- postoperativa förloppet. Utbildningen innehåller också psykologiska och fysiologiska faktorer som har betydelse för thorax -och kärlkirurgiska ingrepp samt farmakologi.

Innehåll

Utbildningen behandlar följande tema:
• sjuksköterskans kärnkompetenser (personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård, säker vård, förbättringskunskap, informatik).
• pre-, per- och postoperativt thorax- och kärlkirurgiskt förlopp
• komplikationer i thorax- och kärlkirurgiskt förlopp
• bedömningsinstrument
• hemodynamik
• respirationsfysiologi
• organsvikt
• hjärtassister
• farmakologisk, icke- farmakologisk behandling
• stöd för ökad egenvårdskapacitet (egenvård och familjestöd)

Undervisning och arbetsformer

Undervisningen, som genomförs på plats på Universitetssjukhuset respektive på distans, består av föreläsningar, basgruppsarbete, seminarier och färdighetsträning.
Centralt i utbildningen är det problembaserade lärandet. Deltagaren tar eget ansvar för sitt lärande genom ett aktivt och bearbetande förhållningssätt till studieuppgifterna. Arbetsformerna utmanar deltagarna att självständigt formulera frågor för lärande, att söka kunskap och att i dialog med andra, bedöma och utvärdera uppnådd kunskap.
Deltagaren arbetar tillsammans i grupper utifrån verklighetsanknutna situationer för att utveckla det egna lärandet, bidra till andras lärande och för att träna samarbete. Lärarens roll är att stödja deltagaren i detta arbetssätt.

Omfattning och examination

Utbildningen omfattar 7.5 högskolepoäng, och motsvarar totalt cirka 200 timmars studier. Examination sker genom en individuell skriftlig rapport. För godkänt på kursen krävs dessutom aktivt deltagande i seminarier och basgruppsarbete.

Kursplan

Läs mer i utbildningens kursplan.

Deltagare om utbildningen

Anngelica Tigerdotter Storm arbetar som allmänsjuksköterska på Thorax-Kärlkliniken på Linköpings universitetssjukhus. Hon gick utbildningen under våren 2024.

Vad tycker du om den här utbildningen?

–Utbildningen är fantastisk! Det har saknats kompetenshöjande utbildningar inom det här området tidigare så jag har väntat flera år på den här utbildningen. När man jobbar kliniskt så kanske man bara tuffar på dag ut och dag in. Att gå en sån här utbildning blir en chans att få reflektera om sitt arbete tillsammans med kollegor från andra verksamheter. Jag har dessutom blivit väldigt intresserad av att ägna mig åt forskning i framtiden, och den här kursen har gett mig många idéer på spännande forskningsområden!

Sker det något erfarenhetsutbyte i kursen?

–I utbildningen har vi haft basgruppsträffar där vi diskuterar med varandra utifrån våra olika erfarenheter. Vad tar man med sig från sina egna kliniker? Vad har man jobbat med tidigare? Och så kan man diskutera olika patentfall som man stött på. Jag tycker att det är jättebra att vi kan dela erfarenheter med varandra. Det blir ju ett interprofessionellt lärande som jag tror stärker ens egna kompetens.

Vilka kunskaper har du nytta av i ditt dagliga arbete?

–Jag känner att jag får massa bra kunskap, förbättringsförslag och idéer som jag tar med mig i mitt dagliga arbete på min avdelning. Ett exempel är det här med vikten av egenvård, att involvera patienter och dokumentera tydligt. Jag har också valt att skriva min avslutande rapport i utbildningen om postoperativ sårinfektion som vi har upplevt lite ökande problem med. Där finns det evidens inom forskningen för arbetsmetoder som både skulle bli mycket bättre för patienterna och spara pengar i vår verksamhet. Så det har vi på min avdelning pratat om att vi ska ändra på.
Kursdeltagare på uppdragsutbildning
Anngelica Tigerdotter Storm i föreläsningssalen på Universitetssjukhuset i Linköping.

Kontakt

Utbildningen ges av