Fotograf: Thor Balkhed

En utbildning som ger dig en bred orientering om trafiksäkerhet. Vi fokuserar på utvecklingen av och antal trafikolyckor i Sverige och jämför Sverige med andra länder och samhällen över hela världen.

I Sverige har vi lång erfarenhet av trafiksäkerhetsarbete, med bland annat de lägsta olycksfrekvenserna bland alla länder. Trots det har vi en del att lära av andra länder. Kursen behandlar olika olycksteorier, orsaker, utmaningar och motåtgärder inom trafiksäkerhetsområdet. Tonvikten kommer att vara på hur du identifierar de viktigaste olycksfaktorerna i förhållande till exponering, risker och allvarsgrad för olyckor.

Målgrupp

Utbildningen passar dig som är yrkesverksam inom olika samhällssektorer där trafik och trafiksäkerhet är väsentliga inslag i arbetet, såsom trafikplanerare, poliser, vägingenjörer, stadsplanerare med flera, men även dig som är politiker, journalist eller högre tjänsteperson.

Om utbildningen

Innehåll

Du lär dig om:

  • de tre huvudkomponenterna hos vägtrafik - beteende, fordon och väg, i relation till säkerhet
  • konceptet ”3Es” - Education, Enforcement och Engineering, och dess effektivitet för att lösa problem.
  • metoder för att utvärdera effektiviteten av olika åtgärder.
  • vilka data som bör samlas in i samband med olyckor och vilka mät- och analysmetoder som är lämpliga

Den teoretiska kunskapen understöds med praktiska exempel på dåliga och bra metoder.

Vi arbetar med olycksdata från det nationella registret STRADA (Swedish Traffic Accident Data).


Genomförande

Undervisningen består av föreläsningar, problembaserat lärande (PBL) med scenarier samt uppgifter att lösa och redovisa. Utbildningens omfattning kan variera mellan motsvarande en till fyra veckors heltidsstudier. En skräddarsydd utbildning kan genomföras i LiU:s lokaler, hos din organisation eller online. Ni som uppdragsgivare kan också välja om utbildningen ska innehålla examination och erhållande av högskolepoäng eller inte.

Fler utbildningar i trafiksäkerhet

Utbildningen ges av

Kontakt