För att nå hållbarhetsmålen i FN:s initiativ Agenda 2030 behöver kommuner hållbarhetssäkra sina städer. I det arbetet behövs kompetens och strategiska insatser inom kommuner och kommunala bolag. En förutsättning för att arbeta effektivt för hållbarhet i din kommun är att främja innovation! Genom innovation och nya sätt att samarbeta kan ni som kommun bygga en experimenterande kultur som möjliggör omfattande förändringar.
Den här utbildningen stödjer satsningen Klimatneutrala städer 2030 där 23 svenska kommuner, tillsammans med LiU och fem andra myndigheter arbetar för att skapa ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara städer. Städer som fungerar bra för människorna som bor i den, som är bra för medborgarnas, företagens och samhällets ekonomi – och – som är bra för klimatet och vår planet.
Utbildningen genomförs i samarbete med Viable Cities, Accelerera konsortiet och Centrum för kommunstrategiska studier - CKS.
Målgrupp
Denna utbildning riktar sig till dig som arbetar som:
- koordinator
- projektledare
- strateg
- ledare
eller har annan liknande befattning där du arbetar med stads- och samhällsplanering samt klimatomställning inom en kommun eller kommunalt bolag.
Om utbildningen
Innehåll
Utbildningen ger dig en unik chans till inblick i den senaste forskningen, coachning av forskare och experter från konsortiet Accelerera och Viable Cities och möjligheter att utbyta erfarenheter med anställda från andra kommuner som arbetar mot målet att bli klimatneutrala. Du arbetar under hela utbildningen med ett eget case från din kommun, som coachas av våra forskare och experter.
Aktuella forskningsämnen som kommer att introduceras och diskuteras är bland annat:
- klimatomställning och samhällsutmaningar
- transformativ innovation
- medborgarengagemang
- missionsorientering
- design approach
Du får också möjlighet att prova på en rad olika verktyg och metoder för att arbeta med omställningsprocesser som exempelvis living labs, narrativa metoder, formativ evaluering och uppföljning av transformativa förändringar.
Upplägg, undervisning och arbetsformer
Utbildningen startar med ett individuellt planeringssamtal, där vi frågar om dina individuella förväntningar och behov samt förutsättningar och möjligheter till lärande inom den egna organisationen. Inför det första gemensamma tillfället, ägnar du dig åt eget förberedelsearbete och självstudier. Under de gemensamma fyra internat-tillfällena ingår, förutom föreläsningar, diskussioner i grupp och praktiska tillämpningar även moment där ni som deltagare får möta forskare från LiU och experter från Viable Cities och konsortiet Accelerera. Mellan internaten får du coachning i arbetet med case från den egna praktiken och utövar självstudier. Efter det sista gemensamma tillfället följs din lärandeprocess upp.
Omfattning och examination
Utbildningen omfattar 7.5 hp, och motsvarar totalt cirka 200 timmars studier. Examination sker genom individuella uppgifter, och uppgifter som genomförs i grupp.
Kursplan
Här hittar du utbildningens kursplan.