Medieteknikprogrammet är för dig som vill utforska tekniken bakom nästa generations digitala medier. Du lär dig hur avancerad grafik och generativ AI används för att utveckla innovativa lösningar med användaren i fokus. Du får breda kunskaper som säkrar en nyckelroll i framtidens digitala samhälle med möjlighet till spetskompetens inom exempelvis spelutveckling, sociala medier eller specialeffekter.

Civilingenjör i medieteknik

HT 2024 / Helfart / Norrköping

Stängd för sen anmälan
Som civilingenjör i medieteknik kommer du få en unik kompetens i att utveckla ny teknik som sätter människan i fokus. Teknikorienterade ämnen som visualisering, datorgrafik, virtuell verklighet och AI är centrala inslag i utbildningen. Samtidigt får du kompetens i mjukare ämnen om hur människor bäst interagerar med digital teknik. Blandningen mellan kreativitet och teknisk kompetens gör att du kan få inspirerande arbeten och ta ledande roller i framtidens informationssamhälle. 

Exempel på användningsområden är spelutveckling, webbprogrammering, visuell analys av data, vetenskapskommunikation, men också interaktiva medier och filmproduktion. Hela sex tidigare studenter har fått tekniska Oscars för bidrag inom filmbranschen och andra har blivit uppmärksammade för spelsuccéer, spetsforskning och virtuella rymdresor. Det ges ofta möjlighet till examensarbete med framstående företag och organisationer såsom Electronic Arts och NASA.

Vid Linköpings universitet pågår världsledande forskning inom visuell informationsteknik och vid Norrköpings stolthet, Visualiseringscenter C, samlas framstående forskare från hela världen. Den forskningen kommer du att märka i de kurser du läser på programmet.

Balans mellan teknik och kreativitet

Medieteknik är en utbildning med tyngdpunkt på teknik, där basen är en gedigen grund i matematik, fysik, programmering och informationsteknik. Du får breda kunskaper om utformning och utveckling av digitala medier, 3D-grafik, grafisk teknik samt interaktion mellan människa och teknik. Genom projekt utvecklar du förmågan att kommunicera effektivt och du får ofta chansen att arbeta kreativt och anpassa ditt arbete utifrån eget intresse. Under utbildningens senare del specialiserar du dig genom att välja mellan kurser inom en mängd olika medietekniska områden såsom visualisering, virtuell verklighet (VR), spel, generativ AI, bild och ljud. Det finns även möjlighet att studera utomlands vid något av våra partneruniversitet.

Bred och varierad arbetsmarknad

Efter utbildningen står du inför en bred och varierad arbetsmarknad – både nationellt och internationellt. Tidigare studenter arbetar till exempel med datorspelsutveckling, specialeffekter i Hollywoodfilmer, visualisering av röntgenbilder, 3D-kartor eller bildbehandling och bildanalys vid brottsbekämpning. Det finns också goda möjligheter att efter examen forska inom något favoritområde.

Tidigare studenter berättar

"Jag gillar kombinationen av grafik och matematik"

Medieteknik-alumnen Rebecca Cedermalm gillar kombinationen av grafik och matematik. Efter examen gjorde hon karriär utomlands men är nu tillbaka i Sverige som mjukvaruingenjör på Simplygon.

Emil Axelsson och Tomas Forsyth Rosin utanför entré till Linköpings universitet i Norrköping

Vänskapen banade väg för karriären

Tomas Forsyth Rosin är utvecklare på Spotify, och Emil Axelsson jobbar med liknande saker på Apple. De blev oskiljaktiga vänner på civilingenjörsutbildningen i medieteknik vid Linköpings universitet.

"Medieteknik är skapande, både visuellt och tekniskt"

Nathalie Ek blev som student vid civilingenjörsprogrammet i medieteknik erbjuden ett examensarbete på spelföretaget Dice, ett exjobb som sedan ledde vidare till anställning som software enigneer / ux designer på samma företag. 

Bild på LiU-alumnerna från ftrack som vann en teknisk Oscar

De förbättrade filmindustrin och fick en teknisk Oscar

Svenska Ftrack med LiU-alumnerna Fredrik Limsäter, Björn Rydahl och Mattias Lagergren i spetsen har vunnit en teknisk Oscar för sitt projekthanteringsverktyg – ett verktyg som förbättrat filmindustrin.

Röster om utbildningen

”Jag har alltid känt att jag kommer framåt”

Studenten Anna Furugård berättar varför om hon valde civilingenjörsprogrammet i medieteknik, hur det är att plugga i Norrköping och vad hon vill jobba med efter examen.

Jenny vill kombinera matte och design

Hur är det att läsa medieteknik vid LiU, och hur skiljer sig programmet från andra ingenjörsutbildningar? Studenten Jenny Rudemo berättar.

Karriär och framtid

Medieteknik kombinerar teknisk problemlösning med kreativt skapande och täcker all teknik som behövs för att producera, publicera och distribuera digital media. Medieteknik innefattar både klassiska och digitala medier och som medietekniker kommer du förmodligen att specialisera dig mot:

 • 3D- och datorgrafik – utveckla tekniker för att generera bilder för datorspel, specialeffekter och virtuella miljöer
 • artificiell intelligens och maskininlärning – arbeta med AI i spelmekanik, interaktiva medier, videoanalys eller nyhetsproduktion
 • visualisering – utveckla avancerade tekniker och metoder för att visuellt tydliggöra komplexa förlopp eller processer
 • webb- och apputveckling – arbeta med användargränssnitt och teknik bakom webbsidor och applikationer för mobiltelefoner, och
 • ljud- och bildteknik – utveckla metoder för objektigenkänning eller bildbaserad 3D-modellering, artificiellt skapade ljud eller bilder, eller ljud i användargränssnitt.

Arbetsuppgifter

Som civilingenjör i medieteknik kommer du kunna arbeta på många olika nivåer, från att gräva ned sig i den matematiska grunden för komplexa specialeffekter i spel eller film till att projektleda och guida andra. Exempel på yrkesroller som du kan få är:

 • Grafikprogrammerare, utveckla effektiva algoritmer för att generera avancerad grafik.
 • Webbutvecklare, utveckla funktioner som driver webbsidor.
 • Systemutvecklare, skapa nya metoder och processer för att bearbeta ljud, bilder eller text.
 • Maskininlärningsingenjör, träna generativa modeller för visuella applikationer.
 • FX Technical director, ansvarig för att utveckla tekniken som används för att skapa film och spel, algoritmer och modeller för komplexa specialeffekter, till exempel realistiskt hår eller partikeleffekter.
 • Projektledare, koordinera och leda animatörer och specialeffektstekniker inom film eller spel.

Spännande jobb inom många branscher

Det råder stor efterfrågan på civilingenjörer inom medieteknik. Ämnesområdet har växt snabbt och efterfrågan på skickliga medietekniker är stor inom alla branscher, gamla som nya. Du kommer därför att ha stor chans att jobba och utvecklas inom det område som du är intresserad av. Överlag råder det brist på ingenjörer inom data/IT så arbetsmarknaden är mycket bra för alla som tagit examen från den här typen av utbildningsprogram.

Illustration teknik

Hitta din ingenjörsutbildning vid LiU!

Vad gör en ingenjör? Läs mer om yrket och om våra ingenjörsprogram.

Det här läser du

Ämnesöversikt år 1-3

Matematik 29%
Fysik 6%
Digital gestaltning 8%
Datavetenskap 26%
Datateknik 7%
Elektroteknik 12%
Kommunikation och ledarskap 3%
Kandidatarbete 9%

Detaljerad information år 1-3

I vår Studieinfo-databas hittar du detaljerad information om alla kurser som ingår i programmet, litteratur, kunskapsmål och examenskrav.

Plugga i Norrköping och hitta boende med bostadsgaranti

Studentlivet

Utlandsstudier

Liknande program