Civilingenjörsprogram i datateknik, 300 hp

Utbildningsprogrammet Civilingenjör i datateknik, tre studenter

På Civilingenjörsprogrammet i datateknik lär du dig programmering och hårdvara, och får spetskompetens i båda riktningarna, på Sveriges första och ledande datateknikutbildning. Efter examen kan du arbeta med allt från utveckling till projektledning.

Civilingenjör i datateknik

HT 2019, Helfart, Linköping

Stängd för sen anmälan

Civilingenjör i datateknik

HT 2020, Helfart, Linköping

Vår värld består allt mer av programmerad teknik. Algoritmen i en inopererad pacemaker ser till att patientens hjärta slår i rätt takt. Komplexa nätverk av sensorer på vattenverket levererar information till en databas för att trygga tillgången på rent vatten. Brandkårens robot ger sig in i ett övertänt hus för att hitta överlevande. Som civilingenjör i datateknik är det du som kan förstå, skapa och utveckla sådana lösningar.

Vid Linköpings universitet finns en av norra Europas mest ansedda datavetenskapliga institutioner och vi var först i Sverige med datavetenskapliga och datatekniska utbildningar. Idag bedrivs här ledande forsking inom artificiell intelligens, inbyggda och distribuerade system.

Förståelse och samspel

På civilingenjörsprogrammet i datateknik får du en god förståelse för samspelet mellan hårdvara och mjukvara och läser brett inom matematik, mjukvaruteknik och elektronik. Du lär dig flera programmeringsspråk, t.ex. Python, Java och C++, studerar grunderna i signalbehandling och reglerteknik och genomför flera stora projekt, t.ex. ett mjukvaruprojekt där beställaren är en av universitetets partners inom näringslivet, och ett hårdvaruprojekt där du konstruerar och programmerar en robot.

Du läser även kurser inom spetsområden som multicoreprogrammering med laborationer i universitetets specialutrustade labb. Matematiken du läser ger dig dels en bättre förståelse för datateknikens grunder, dels den flexibilitet du behöver för att snabbt ta till dig nya arbetsuppgifter.

Efter tre år har du möjligheten att välja mellan 14 olika masterprofiler. Läs mera om dem via länken längre ner på sidan. Vill du göra en del av din utbildning utomlands så har Linköpings universitet avtal med många universitet i världen och för just ditt program finns även möjlighet att läsa profilen International Software Engineering i samarbete med Harbin Institute of Technology, Kina.

Projekt, design, utveckling

Civilingenjörer inom datateknik är mycket eftertraktade inom hela IT- och dataområdet, till exempel som projektledare, hård- eller mjukvarudesigner, systemingenjör eller mjukvaruutvecklare. Du är dessutom behörig att söka till en forskarutbildning.

De här ämnena läser du
Visa/dölj innehåll

Visa/dölj innehåll

Meritvärde
Visa/dölj innehåll

Projekt: Robo Rescue
Visa/dölj innehåll

Tekfak Robo Rescue bildspel nov 2017
Robo Rescue ingår i kursen Realtidssystem. Realtidssystem kan tillämpas inom många områden. Det centrala är att en uppgift ska utföras inom en viss tid. Karolin Storck
Tekfak Robo Rescue bildspel nov 2017
Masterstudenter i Rescue Robot-labbet. Karolin Storck
Tekfak Robo Rescue bildspel nov 2017
En av uppgifterna är att kartlägga tidsåtgången för den autonoma robotens uppgifter att rädda skadade personer. Karolin Storck
Tekfak Robo Rescue bildspel nov 2017
Robotarna ska nu försöka samarbeta för att rädda de skadade. Karolin Storck
Tekfak Robo Rescue bildspel nov 2017
Vid ett flertal tillfällen får studenterna gå in och korrigera för att uppnå önskat resultat. Karolin Storck
Tekfak Robo Rescue bildspel nov 2017
På skärmen syns en simulering av en räddningsstab vid kommandocentralen. Erik Zaharans

Masterprofiler för Datateknik
Visa/dölj innehåll

Efter utbildningen
Visa/dölj innehåll

Datateknik täcker in i stort sett hela IT-fältet och som civilingenjör i datateknik kan du jobba med hårdvara, mjukvara eller både och, exempelvis inom:

 • Trådlös kommunikation och signalbehandling, där du utvecklar och programmerar kretsar för digital radiokommunikation.
 • Nätverk och distribuerade system, där du skapar metoder och protokoll för hur datorer kommunicerar och delar data och processorkraft med varandra, till exempel via molntjänster.
 • Spelprogrammering, där du utvecklar delar till nya spel, till exempel kod för autonoma agenter och NPC:s.
 • Datasäkerhet och kryptografi, där du utvecklar metoder för att kryptera, överföra och behandla information på ett sätt som förhindrar obehöriga att komma åt den.

Arbetsområden

Som civilingenjör i datateknik kommer du oftast att jobba i team med någon form av programmering eller elektronik. Det kan röra sig om hårdvarunära programmering, telekommunikation, modellering, processprogrammering, systemutveckling eller liknande. Du skulle till exempel kunna jobba som:

 • Systemutvecklare/programmerare, där du projekterar och skriver mjukvara.
 • Hårdvarukonstruktör, där du utvecklar kombinerade elektroniska/mekaniska system.
 • Systemingenjör, där du har ansvaret över ett delsystem – till exempel ett styrsystem på ett fordon eller ett produktionssystem – samt leder arbetet kring underhåll, förbättring och inköp av systemet.
 • Hårdvaruingenjör, där du utvecklar lösningar som kräver både mjukvara och hårdvara, till exempel delar till intelligenta system eller kommunikationssystem.
 • Säkerhetsingenjör, där du ansvarar för datasäkerheten på ett företag – från val av brandvägg till utformning och utveckling av avancerade krypteringssystem.
 • Systemarkitekt, där du ansvarar för att designa hela mjukvarusystem baserat på kundens behov, samt utformar kravspecifikationer och säkerställer kvaliteten.

Arbetsmarknad

Behovet av civilingenjörer inom data/IT är stort och fortsätter att växa. Arbetsförmedlingens siffror visar att arbetslösheten inom området är mycket lägre än genomsnittet och att behovet kommer att fortsätta vara mycket stort på fem och tio års sikt. Här är några exempel på jobb som tidigare studenter har:

 • Teknisk chef
 • Projektledare
 • Hårdvaruingenjör
 • Systemutvecklare
 • Planeringsingenjör
 • Programutvecklare

Tidigare studenter

En dag i mitt liv: Cecilia, student på programmet
Visa/dölj innehåll

Cecilia student på Datateknik
Cykla är ett billigt och snabbt sätt att ta sig mellan campus och föreningslokaler, livräddare när man snoozat lite för länge..... Cecilia Olsson
Cecilia student på Datateknik
Baljan, där många studenters drivmedel finns nära tillhands; kaffe. Cecilia Olsson
Cecilia student på Datateknik
Tro det eller ej, men som student måste man även göra tråkiga saker som att diska. Trött morgon som denna saknar jag inte min tid utan diskmaskin. Cecilia Olsson
Cecilia student på Datateknik
Programmerar och redigerar bilder hemma i lugn och ro  med en stor kopp te. Cecilia Olsson
Cecilia student på Datateknik
Sen eftermiddag på Campus Valla. Cecilia Olsson
Cecilia student på Datateknik
En bild från kvällens kravall utanför Kårallen. Kravall är en stor studentfest där alla har overall på sig. Cecilia Olsson
Cecilia student på Datateknik
Ibland som fotograf hamnar man på bild trots att man jobbar.  Cecilia Olsson

Artiklar om utbildningen
Visa/dölj innehåll

Utlandsstudier inom programmet
Visa/dölj innehåll

Liknande program
Visa/dölj innehåll