11 mars 2021

Svenska Ftrack med LiU-alumnerna Fredrik Limsäter, Björn Rydahl och Mattias Lagergren i spetsen har vunnit en teknisk Oscar för sitt projekthanteringsverktyg – ett verktyg som förbättrat filmindustrin.

Bild på LiU-alumnerna från ftrack som vann en teknisk Oscar
LiU-alumnerna från Ftrack har vunnit en teknisk Oscar. Prisceremonin var digital och tacktalet bandat i förväg. – På grund av corona blev det ingen gala med glitter och glamour men vi hoppas att vi bjuds in till nästa års prisutdelning, säger Fredrik Limsäter (i mitten). Fotograf: Ftrack

Fredrik Limsäter, Björn Rydahl och Mattias Lagergren har samtliga läst Linköpings universitets civilingenjörsutbildning i medieteknik, Fredrik gick ut år 2004, Björn 2009 och Mattias 2010. Tillsammans har de utvecklat ett projekthanteringsverktyg speciellt anpassat för filmbranschen för att göra den bättre, snabbare och mer effektiv. Nu har de fått utmärkelsen för betydande och bestående vetenskap och teknik av Oscarsakademin (AMPAS).

– Vi har gjort det möjligt för både små och stora filmstudios att effektivt planera och hantera komplexa digitala animationer och visuella effekter. Allt för att de ska kunna fokusera på att skapa bättre innehåll, säger Fredrik Limsäter, grundare och vd för Ftrack.

Några av de filmer som har producerats med hjälp av verktyget är Marvel-filmerna, Game of Thrones och den kommande James Bond-filmen.

– Vårt verktyg underlättar samarbeten mellan kreatörer. Det är strömlinjeformat för de branscher som skapar innehåll, säger Björn Rydahl, medgrundare till Ftrack och ansvarig för att utveckla produkten och tekniken.
– Vi har också flyttat fram positionen vad gäller användarvänlighet. Plattformen är lätt att förstå och använda, säger Mattias Lagergren, även han medgrundare för bolaget och ansvarig för produkten.

Oscarspriset var ett långsiktigt mål som startade med exjobb

Medan de vanliga Oscarspriserna delas ut på en gala i april delades det tekniska priset ut under digitala former i februari.
– Att få det här erkännandet från en bransch vi älskar känns helt fantastiskt, säger Fredrik Limsäter.

Resan dit började redan för drygt tio år sedan. Fredrik Limsäter var tillbaka i Sverige och Stockholm som delägare i en filmstudio. Dessförinnan hade han gjort sitt examensarbete hos en filmstudio i London och spenderat några år hos bland annat Sony Pictures i Los Angeles. Där slogs han av att många inom filmindustrin byggde sina egna verktyg för projektplanering och han började fundera på hur man skulle kunna skapa en lösning som passade flera och dessutom förbättrade processerna.Bild på projektverktyget ftrackProjektverktyget från ftrack leder till mer effektivitet och mer kreativt arbete och används idag av kunder i 60 länder. Foto ftrack

– Jag började utveckla Ftrack först för den egna studion tillsammans med Björn och Mattias som gjorde exjobb hos mig, säger Fredrik Limsäter.

Bådas examensarbeten handlade om vattensimulering.
– Det var matteorienterat med mycket datagrafik. Jag simulerade vatten som användes i film, säger Björn Rydahl.
– Fokus var på hur man hanterar vatteneffekter, inflikar Mattias Lagergren som även jobbade en hel del med hårsimulering. Men efter ett tag blev det mer och mer fokus på ftrack för dem båda.
– Jag och Björn har jobbat mycket tätt ihop men nu de senaste tre åren har vi tagit lite olika hattar. Om Björn är den tekniska produktchefen nu är jag den otekniska, säger Mattias Lagergren med ett skratt.

Ftrack växte och utvecklades till ett eget bolag.
– Nu är vi 35 personer och har fyra kontor. Huvudkontoret i Stockholm, ett i Shanghai, ett i San Francisco och 2019 köpte vi ett annat bolag i Australien så nu finns vi även i Adelaide, berättar Fredrik Limsäter.

Lång väntan på drömbeskedet

Gallringsprocessen inför utdelningen av årets tekniska Oscar började 2019 när kategorin utlystes.
– Vi såg att det matchade det vi jobbat med de senaste tio åren och skickade in vårt bidrag. Sedan följde en första sållning, vi passerade nålsögat och fick komma på djupintervjuer i LA, säger Fredrik Limsäter.
Men prisutdelningen som egentligen skulle ha varit sommaren 2020 sköts upp på grund av Corona och inget besked kom. Så en dag kom det ett mejl.
–Beskedet kom tidigt en morgon i januari och skickades till oss alla tre samtidigt, berättar Fredrik Limsäter.
– Det kändes overkligt. Man hade gått och tänkt och hoppats och det tog ett tag innan jag förstod hur stort det faktiskt är. Det är verkligen en jätteära, säger Björn Rydahl.
Mattias Lagergren hann aldrig se mejlet själv innan Fredrik ringde honom.
– Han ringde mig ganska tidigt och jag trodde först att det var något som strulade. När han sa att vi vunnit en teknisk Oscar kändes det superkul. Det betyder otroligt mycket. Bild på LiU-alumner som vunnit en teknisk OscarBjörn Rydahl, Fredrik Limsäter och Mattias Lagergren. Foto ftrack

Priset, som delades ut för första gången 1931, har de känt till hela tiden.
– När vi började utveckla Ftrack hade vi detta i åtanke redan från början, säger Fredrik Limsäter.
– Det har alltid varit en dröm. Vi har alltid gillat att kolla film och man har funderat på hur det skulle kännas att vinna en Oscar. Vi är inga skådespelare, men nu har vi kommit så nära som man kan komma, säger Björn Rydahl.

Ftrack används mest av kunder inom filmbranschen men eftersom det är flexibelt och lätt att integrera med andra verktyg har bolaget även kunder som använder det för bruksanvisningar och för produktdesign.
Fredrik Limsäter blickar framåt:
– Vi kommer alltid ha kvar nischen mot de som jobbar med content men nu kan vi sätta upp nya mål och växa mer inom andra branscher.

Inga problem omöjliga att lösa

Framåtdrivet och lusten att hitta nya möjligheter bottnar i verktyg som de fick under medieteknikutbildningen vid LiU.
– Mycket var hands-on. Vi jobbade i projektform och fick göra många roliga grejer som att skapa bilder med hjälp av matematik, säger Björn Rydahl.
Blandningen mellan det tekniska och det kreativa var det som lockade dem från början.
– Jag har alltid varit teknikintresserad men har också alltid varit den här mjuka konstnären. På medieteknik fick jag utlopp för båda sidor, säger Fredrik Limsäter.
Utbildningen var bred och tränade dem i problemlösning.
– Man blev så pass bred att man nu känner att inga problem inte går att lösa, säger Björn Rydahl.
– Basen i matematiken var oerhört värdefull. Visst, många kämpar med matten men den kommer till användning! Och de avancerade kurserna i datagrafik, 3D och simulering ger en språngbräda in i mediebranschen, säger Mattias Lagergren.

Här kan du få veta mer om verktyget och varför Ftrack vann en Oscar.

Läs mer om utbildningen

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.