Hållbar omställning fordrar proaktiv forskning
LiU utbildar framtidens jurister med inriktning mot affärslivet. Vår forskning strävar mot normförnyelse och drivs med en ambition att vara branschnära. Det innebär att LiU söker att i nära samarbete med branschföreträdare formulera forskningsuppgifter, genomföra studier och förmedla forskningsresultat, gärna i tvärvetenskapliga projekt. Av tradition har rättsvetenskaplig forskning, enkelt uttryckt, främst inriktats mot det som redan hänt. Vid LiU är det samhällets förändring som är i fokus med en ambition att kunna förändra regelsystemet. Det är en viktig faktor om företagare ska våga investera, t.ex. i nya affärsmodeller.
– Att jobba med branschnära forskning gör att vi kan identifiera utmaningarna utifrån behov. Det ger oss bra perspektiv att kunna paketera slutsatser mot lagstiftare och för att lösningarna ska fungera i branschen, säger Hanna Almlöf som är universitetslektor och docent i affärsrätt vid LiU.
Hannas Almlöfs forskningsområde är associationsrätt, främst aktiebolagsrätt, med fokus på ägarledda verksamheter. Hon forskar om hur aktiebolagsrätten kan ändras så att den bättre passar småbolag samt om stiftelser som bedriver näringsverksamhet
Framgång kommer inte gratis!
Möjligheterna till en långsiktig utveckling är begränsad då anslagen, jämförbart med många andra forskningsområden, är underdimensionerade. För att attrahera nya unga forskare behöver vi kontinuitet i doktorandutbildningen. Nu finns ingen naturlig tillväxt, så utmaningen ligger i att skapa bättre garantier för att kunna rekrytera framtida forskare.