Mitt forskningsområde är associationsrätt, främst aktiebolagsrätt, med fokus på ägarledda verksamheter. Därtill har jag ett stort intresse för regleringsteori och hur utformningen av rättsliga regler påverkar lagens anpassningsförmåga till olika näringsverksamheter.
I ett pågående forskningsprojekt samarbetar jag med företagsekonomer och studerar förändringar i ägarkretsen i ägarledda aktiebolag, s.k. Ägardynamik. Vi undersöker vad som föranleder förändringar, t.ex. konflikter, åldersskäl, dödsfall, skilsmässa eller sedvanlig försäljning, vem som tar över aktierna, t.ex. andra aktieägare, make/maka, avkomlingar, anställda eller utomstående och hur förändringen påverkar företagets utveckling och fortlevnad. Särskilt studerar vi om företagsägare med hjälp av olika juridiska instrument förbereder sig inför ägarförändringar, exempelvis genom att skriva aktieägaravtal. Tidigare forskning indikerar nämligen att sådana instrument ofta förblir outnyttjade. Vi vill utreda varför de inte nyttjas och vilka förbättringsåtgärder som kan vidtas. Projektet pågår 2018 - 2022.
Jag deltar också i ett forskningsprojekt om näringsdrivande stiftelser. Syftet med projektet är att studera förutsättningar och villkor för entreprenörskap i stiftelseform. Detta görs för att svara på frågan om och i så fall hur en stiftelse kan används för långsiktigt och ansvarsfullt ägande av lokalt förankrad näringsverksamhet. Projektet är tvärvetenskapligt och kombinerar juridik och företagsekonomi. Vi studerar reglering av stiftelser, hur stiftelser styrs och i sin tur utövar ägarstyrning, hur familjeföretags långsiktiga mål kan bevaras genom stiftelsebildning och hur stiftelser kan bidra till socialt hållbar utveckling i hela Sverige.
Postdoktorprojekt Minoritetsskydd i ägarledda aktiebolag – särskilt om insyn och exit, finansierades av Ragnar Söderbergs stiftelse och utfördes år 2016 - 2018. Bland annat genomförde jag en rättsfallskartläggning i syfte att belysa hur frekvent minoritetsskyddet används i bolagsrättsliga tvister. Jag har även studerat aktieägares möjlighet att låna pengar av bolaget för att finansiera en förändring i delägarkretsen, t.ex. att ta in ytterligare delägare eller göra en exit. Postdoktorstudien slutredovisades 2019.
I avhandlingsstudien Bolagsorganens reglering och dess ändamålsenlighet (2014) studerade jag särskilt hur ägarledda aktiebolag via flexibla beslutsförfaranden, t.ex. i form av informella möten eller familjeråd, kan fatta rättsenliga bolagsbeslut. Studien leder fram till en utvärdering av huruvida regleringen av bolagets organisation är ändamålsenlig för ägarledda aktiebolag.