25 november 2024

Studenten Filip Axelsson är en av alla de som valde att läsa fristående kurser under sommaruppehållet. Sommaren 24 läste han bland annat Linköpings universitets kurs i projektledning.

Filip med vacker utsikt i bakgrunden.
Efter att kursen tog slut hade Filip lite tid att åka på semester till kulturstaden Bilbao. Här syns utsikten från Artxandaberget som ligger precis norr om staden.

Inför sommaren 2024 var det 2803 personer som sökte till kursen ”Projektledning ETES42”. Filip Axelsson, ursprungligen från Västerås men numera stockholmare, är en av de som knep en plats. Till vardags utbildar han sig till civilingenjör i teknisk fysik på Kungliga tekniska högskolan (KTH). Då det inte ingick projektledning i hans ordinarie utbildning passade han på att söka det som sommarkurs.

– Projektledning behövs jättemycket i arbetslivet. Jag har märkt att arbetsgivare frågar mycket efter det. Det kändes som ett väldigt bra komplement till den ingenjörsutbildning som jag går här i Stockholm, säger Filip Axelsson om varför han valde kursen.

– Sen har man ett ganska långt sommaruppehåll när man är universitetsstudent. Så att ha någonting att göra, lite strukturera livet kring, är också trevligt.

ETES42 pågick från 17 juni till 14 juli 2024.

Hur var sommarkursen?

Filip uppe i en utkiksplats med utsikt över Köpenhamn.
Bild från när Filip besökte Rundetårn i Köpenhamn.

– Jag blev faktiskt väldigt positivt överraskad. Jag vet att distanskurser inte riktigt är samma sak som att plugga på plats. Det kan vara lite mindre strukturerat ibland. Men jag blev väldigt imponerad av strukturen faktiskt, säger han.

Kursen bestod bland annat av videoföreläsningar med hänvisningar till en kursbok och av projektarbete i grupp. Deltagarna fick studera ett valfritt projekt, i Filips fall ett byggprojekt, jobba utifrån detta och applicera det de lärt sig.

– Grupparbeten är alltid någonting man är lite fundersam på. Men jag lyckades få en väldigt bra grupp, en intressant grupp. Det var en väldigt positiv erfarenhet, säger han.

Bra tillfälle att lära sig nytt

Är det värt att läsa sommarkurs? Ja, tycker Filip. Sommaruppehållet kan man dra nytta av, menar han.

– Nu vet jag att många jobbar och så, men ja absolut. Speciellt om man kan få någonting som breddar en. Sen vet jag också att man kan tillgodoräkna sig vissa kurser till sitt program. Man kan få en kortare utbildning om man går sommarkurser. Det är också någonting att tänka på.

När det väl är sommar, är det inte mer lockande att vara ledig?

Filip står snett framför ett flygplan.
Filip påväg tillbaka till Stockholm efter en träff i Umeå med andra studentkårer vid tekniska lärosäten i Sverige.

– Det är ju skönt att vara ledig, men jag skulle inte säga att det är antingen eller. Det här var bara några veckor mitt på sommaren så jag hade annan tid på sommaren när jag var mer ledig, säger Filip, och lyfter att man har ledigt kvällar och helger.

Kursen i Projektledning var som tidigare nämnt på distans, vilket gav stor frihet.

– Vi hade ganska många deadlines, men man kunde lägga upp arbetet när man ville.

Vad tyckte du om ETES42?

– Jag uppskattade verkligen kursen! Jag tyckte att den gav en heltäckande bild av projektledning och jag gillade verkligen upplägget. Jag är glad att jag tog tiden att ta kursen över sommaren och jag tror att den kommer ge mig kunskap som jag kan använda i arbetslivet. Projektledning på LiU är något som jag verkligen kan rekommendera!

Högt söktryck för kurs i Projektledning

Inför sommaren 2024 sökte 2803 personer LiU:s sommarkurs i Projektledning (ETES42), varav 350 antogs. Kursen startade 2020 som ett initiativ i samband med Covid-19 för att fånga upp de som nyligen blivit arbetslösa. Jörgen Sandin är kursansvarig.

Vem riktar sig kursen till?

– Befintliga studenter som vill bredda sig, personer i arbetslivet som vill lära sig det basala om projekt och så vidare. Kursen är en bred projektledningskurs som är applicerbar på alla typer av projekt. Industriella såväl som event och så vidare, berättar han.

Det är en kurs som

  • är generellt användbar inom projektvärlden
  • har en bok som inte är orimligt omfattande
  • saknar akademiska artiklar som kan vara lite skrämmande för den som inte är van vid universitetskurser
  • har ett grupparbete där studenterna får välja ett område som intresserar dem
  • helt på distans. Man kan delta från husvagnen i Ystad eller från hotellet i Sydney
  • tentan är digital och går att göra om flera gånger under den sista veckan
  • går på helfart under 4 veckor i början av sommaren. Därefter kan man njuta av sommarledighet.

Jag vill läsa sommarkurser

Frågor? Kontakta kursansvariga

Organisation

Senaste nytt från LiU

Polisbil, avspärrat.

Ny forskning stärker kommuners krisberedskap

Sveriges kommuner står inför stora krisutmaningar. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Gymnasieelev i laboratorium.

Styrkeprovet i LiU-labbet: Knopen mot splitsen!

Vilket håller bäst under seglingen? En knop, eller en splits? Max Zetterström som går Seglargymnasiet i Motala fick chansen att ta reda på det i sitt gymnasiearbete – i LiU:s testlabb.

Champagneflaska med Sectra på etiketten

Sectra – världsledande företag med rötter i LiU-forskning

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa mot dagens globala verksamhet.