27 mars 2024

Efter tjugo år som chef och ledare inom olika branscher kände Charlotta Bernervall att det var dags att nischa sig. Kursen Ledning och strategiskt personalarbete vid LiU blev vägen dit. – Jag ville gå från ett mer övergripande verksamhetsansvar till något smalare och personalledning var det som lockade mig. Jag har alltid haft ett stort intresse för människan, säger hon.

Kvinnlig student
Charlotta Bernervalls tips för att lyckas med sina distansstudier är att hitta rutiner och att vara på seminarierna. – Det är ovärderligt, säger hon. JOSEFINE TOLLEMAN

Charlotta Bernervall har en bakgrund inom ridsporten, hon har varit fystränare för elitidrottare, jobbat inom handeln och varit chef för ett varuhus men jobbar nu som verksamhetschef för Stockholms Basketbollförbund. Där leder hon en grupp på sju personer. Arbetet är både operativt och strategiskt med ansvar för allt från personalrekrytering till arbetsmiljö och förändringsledning. Det är ett övergripande verksamhetsansvar som även innehåller en del ekonomi och intressepolitik.

– Som operativ chef är man också ofta vaktmästare och får göra sådant ingen annan hinner, som att ordna med licenser eller svara på löpande verksamhetsfrågor från föreningarna. Även IT-frågor är vanliga och då får man vara lite av en IT-utbildare också. 

Det är högt som lågt men det Charlotta tycker är roligast att jobba med är människor. Därför började hon fundera på hur hon skulle kunna smalna av sitt yrkesområde och nischa sig mer mot kommunikation och personalledning.

– Det är mina favoritområden, säger hon. 

I bagaget hade hon flera privata utbildningar hon gått via de företag hon jobbat för. Men några högskolepoäng hade hon aldrig tagit, innan 2017. 

– Så jag tänkte att jag skulle kunna omsätta mina kunskaper och erfarenheter i universitetsstudier. 

De första poängen togs i värdeteori vid Högskolan i Dalarna. Därefter läste hon bland annat kommunikation vid Uppsala universitet och Linnéuniversitetet för att sedan fortsätta med retorik vid Linköpings universitet.

– Ulrika Axelsson som höll i retorikkurserna var väldigt bra och inspirerande och jag hade nog tagit en till kurs i retorik om jag inte hittat kursen i Ledning och strategiskt personalarbete. Den lät väldigt intressant och hade ett upplägg som passade mig perfekt.

Kursen ges både på plats på Campus Valla i Linköping och på distans och det var distanskursen som Charlotta Bernervall klev på. 

– Och det har jag inte ångrat. Jag läser fortsättningskursen nu och har även planer på att läsa trean. Vill man jobba inom HR är det här en väldigt komplett utbildning. Man får med sig alla delar.

Ny i digital form

Kvinnlig student sitter vid köksbord och studerar.
Charlotta Bernervall ville nischa sig inom personalledning och sökte brett efter sådana kurser på antagning.se. Så hittade hon Ledning och strategiskt personalarbete vid LiU som var på halvtid och distans, ett upplägg som passade henne perfekt.Privat
I digital form är kursen Ledning och strategiskt personalarbete relativt ny. Första gången den gavs på distans var hösten 2021 och sedan dess har söktrycket stadigt gått uppåt. I senaste antagningsomgången (hösten 2023) sökte drygt 1 600 personer kursen varav 90 antogs. Att den är så populär tror Charlotta beror på att den har intressanta delkurser och bra delmoment där allt från organisationsförändring till personalekonomi och gruppsykologi tas upp. 

– Jag blev lite förälskad i social- och gruppsykologin. Att få djupdyka i de teorierna på ett sätt man kanske inte annars gör var otroligt intressant. Det blev en riktig intresseväckare för mig.

I början av studietiden var det mycket nytt att sätta sig in i. Förutom alla nya teorier och sociologiska perspektiv på arbete, arbetsliv och arbetsmarknad behövde Charlotta lära sig tekniken och hur det rent praktiskt fungerar att studera digitalt.

– Olika högskolor har olika studentplattformar och portaler man behöver ta till sig och lära sig hur man kommunicerar och hittar i och så där. 

Studieupplägget kan också skilja sig från olika högskolor.

– Min erfarenhet är att Linköping är den högskola som jobbat mest med föreläsningsformen. Alltså att det funnits ett digitalt forum där man kunnat se en föreläsning live och efteråt diskuterat i grupp. Vi har även haft förinspelade föreläsningar man kunnat ta del av när som, men alla i min studiegrupp har varit överens om att de som varit livesända på en viss avsatt tid har varit bäst. För då får man den här diskussionen efteråt som man inte får när man sitter på kammaren själv och tittar.

De som inte kunnat vara med live har ändå kunnat ta del av föreläsningarna och diskussionerna efteråt.

– För Ulrik Lögdlund, vår föreläsare, har börjat spela in dem. Det har varit superbra. Han har verkligen varit lyhörd för våra önskemål. Vi har även fått vara med och påverka tiderna för seminarier. Några ville ha klockan 17 och andra ville ha 18 och då kanske vi landade på 17.30 så att det skulle passa så bra som möjligt för alla. 

Applicerbart i verkligheten

Kvinnlig talare
Förutom Ledning och strategiskt personalarbete har Charlotta Bernervall även studerat retorik vid Linköpings universitet, något hon har nytta av i sitt arbete där hon håller en del föredrag.JOSEFINE TOLLEMAN
Under hela tiden har Charlotta Bernervall kombinerat studierna med sitt heltidsjobb.

– Det är flera i kursen som jobbat heltid. Det funkar, men det är bra om man kan styra sitt schema något för bättre tillgänglighet, men också för att få ut maximalt av kursen.  

Att de är flera som jobbat samtidigt tycker Charlotta har varit särskilt värdefullt.

– Att få lyssna på andras arbetssituation och deras exempel från sin vardag, dela erfarenheter och lära av varandra, det tror jag har varit den största vinsten med kursen. 

– När det är distans så öppnar det ju dörren för en större spridning på deltagarna både vad gäller ålder och yrkeserfarenhet och att man kanske oftare är i jobb. Flera i kursen, liksom jag, jobbar redan med personalledning i någon form. Och det ger ju en extra dimension till utbildningen. 

När det gäller personalledning förespråkar Charlotta Bernervall ett tillitsbaserat ledarskap. Det är det hon försöker bedriva själv och innebär att hon förlitar sig på och låter individen jobba med eget ansvar.

– Jag tycker inte man ska detaljstyra utan leda och coacha snarare än att ge order och direktiv. 

Som person är hon lagorienterad.

– Idrotten ligger väldigt nära mig och jag brukar säga att alla känner till Zlatan som fotbollsspelare men vi skulle inte kunna ha ett svenskt landslag med elva Zlatan. Då skulle det stå elva Zlatan framme vid mål men ingen boll skulle komma dit och det skulle vara öppet mål bakåt. Så man behöver verkligen alla roller i en grupp. 

Något annat hon gillar är att skapa delaktighet och uppmuntra åsikter.

– Jag trivs i en dynamisk miljö. Kanske är det därför jag gillar universitetsstudierna och de akademiska diskussionerna så mycket. För det är inte så svart eller vitt utan man får ha den här gråskalan och så försöker man resonera sig fram till någonting. Och det man kommer fram till kanske inte alltid landar i något konkret men ger en förståelse som man kan ha nytta av i sitt dagliga arbete. 

Kvinnlig student på en båt.
En av fördelarna med distansstudier är att man kan plugga vart som helst, som här på en båt i Bahamas.Privat

 

 

Läs mer om kurserna i Ledning och strategiskt personalarbete

Läs mer om kurserna i retorik

Senaste nytt från LiU

Tobias Heintze från Hushållningssällskapet

Parcellsåmaskin - en toppmodern teknik för sådd

Fältförsök är idag en klassisk jordbruksvetenskap och grunden för professionellt jordbruk. Med hjälp av fältförsök kan forskare visa att deras teorier tål verkligheten, samt var och när de fungerar.

Kondoleansbord med robot, foto och bok.

Minnen, musik, skratt och tårar

En minnesstund för LiU-alumnen och robotexperten Fredrik Löfgren hölls i i Studenthuset torsdagen den 29 augusti. Många ville dela med sig av sina minnen.

En grupp människor sitter runt ett konferensbord

AI och tvärvetenskap går hand i hand

LiU har skaffat sig en stark position inom artificiell intelligens. I augusti besökte regeringens AI-kommission Campus Valla för att lyssna på forskare och känna på superdatorer.