26 februari 2022

”Kursen är absolut inspirerande och lärorik. Den sätter saker i perspektiv och ger en hoppfull inblick i hur vi kan utveckla både industrier och beteenden. Jag upplevde kursen som otroligt ögonöppnande.”

Leonard Lönnberg
Leonard Lönnberg

Leonard Lönnberg är en student som just nu tagit en studiepaus för att lägga fokus på ideellt arbete i miljörörelsen. Han driver den politiska verksamheten Gröna Studenter i Östergötland.

- Jag har länge funderat över hållbarheten i vårt ekonomiska system, vårt sätt att hantera monetära medel och vår starka tro på evig tillväxt… I det perspektivet lät kursen i cirkulär ekonomi jätteintressant. Och den har absolut infriat mina förväntningar, innehållet var riktigt bra.

Leonard beskriver kursen som både bred och fördjupande, där första perioden var heltäckande med erfarna gästföreläsare med olika kompetenser och bakgrund.

- Vi hade flera spännande teman. Exempelvis industriell symbios och hur den cirkulära havsekonomin fungerar. Under projektarbetet fick vi sedan fördjupa oss med de cirkulära teorierna i ryggsäcken.

Leonards erfarenhet är att det man lär sig på kursen är applicerbart i de flesta sammanhang.

- Nu kan jag se på industrin på ett nytt sätt, se möjligheter i vår utveckling. Absolut känner jag mig mer optimistisk efter den här kursen eftersom den blev som en sorts vittne på att något faktiskt händer – inom akademi, politik och marknad. Det var inspirerande.

Han har fått en bättre förståelse för hur industrier fungerar och hur vi kan göra världen till en grönare plats.

- Förmodligen är den största nyttan jag tar med mig en sorts djupare förståelse för att omställningen också innebär väldigt många positiva saker. När vi vidareutvecklas till ett cirkulärekonomiskt samhälle kommer vi att få så otroliga nyttor. Det är ekonomiskt fördelaktigt för företag att bli cirkulära. Och likaså för hushållen att bli cirkulära.

Entusiastiskt säger Leonard att han längtar efter en cirkulär och hållbar framtid, vilket han ägnar nästan all sin tid åt på olika sätt.

- Jag vill med hela mitt hjärta påverka världen och mänskligheten för att övervinna de utmaningar vi står inför. Jag känner mig glad för att vara en del av den rörelsen.

Text: Stefan Holgersson

Lyssna på Leonard

Video

Kontakt

Läs kursen Cirkulär ekonomi i teori och praktik

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.