Foto Anna NilsenDet började med att Kenyas hälsoministerium ville starta en läkarutbildning på Moi University. Blickarna vändes mot Linköpings universitet som fått internationell uppmärksamhet för sin pedagogiska modell med problembaserad inlärning. På midsommarafton 1989 kom en kenyansk delegation till Linköping och ett samarbetsavtal skrevs. Med en läkarutbildning på plats växte sedan ett utbytesprogram fram mellan Moi och LiU.
Från läkare till sjuksköterskor och lärare
Både studenter och lärare har genom åren tillbringat en tid i Sverige respektive Kenya för att vidga sina professionella vyer. Från början var det lärare och studenter vid läkarutbildningarna på de båda universiteten som hade den möjligheten. Med åren har samarbete och utbyten etablerats även med andra vårdutbildningar, däribland sjuksköterske- och fysioterapeututbildningarna, men också med lärarutbildningarna. Under läsåret 2018/2019 åkte totalt 59 LiU-studenter till Kenya på studier, fältstudier och praktik. Antalet inresande studenter som kom till LiU för studier var 13 stycken. Samarbete sker även på forskarnivå.
– Vi har en övertygelse om att utbyten höjer kvaliteten i våra utbildningar och vår forskning, det är en stark drivkraft för vårt arbete, säger Maria Engelmark, internationell direktör vid LiU.