Onsdagens teman är naturvetenskap, teknik, data och medicin. Här kan du läsa om de föreläsningar som ges denna dag. För att så många som möjligt ska ha kunna se det de mest är intresserade av har vi under hela dagen fyra parallella föreläsningar, som går två gånger.

Förutom föreläsningar, bjuder denna dag även på möjlighet till rundvandringar på Campus tillsammans med studenter. Kika efter studenter med blåa rundvandringsskyltar, så kommer du rätt.

Här har vi samlat den praktiska information du behöver när du besöker Populärvetenskapliga veckan med din klass. Populärvetenskapliga veckan - praktisk information.

Block 1 [09:15-09:40 & 09:50-10:15]

C-huset, sal C1

AI Planning - Teaching Machines to Think - föreläsning på engelska

Läs mer om föreläsaren Jendrik Seipp

AI planning is a fundamental problem in artificial intelligence, with applications in logistics, robotics and many other areas. It studies the problem of finding a sequence of actions that achieves a desired goal, given a model of the world and the initial state of the system. In this talk, I will introduce the basic concepts of AI planning and show how it can be used to solve real-world problems.

 

C-huset, sal C3 

Tekniken omkring oss - verktyg eller hjälpmedel?

Läs mer om föreläsaren Anders Nobel

Kultur och samhälle utvecklas genom och ur teknik. Så har det alltid varit. Människans samspel med sin teknik  har potential att aktivera människan, att göra henne till en bättre version av sig själv, men kan teknik också ha en passiviserande effekt på sin användare, och i så fall hur kan vi agera för att förhindra en sådan utveckling?

C-huset, sal C2

Förebygga skador inom idrott – hur engagerar vi tränare och spelare?

Läs mer om föreläsaren Hanna Lindblom

Skador inom idrott är inte kul och kan ge långsiktiga konsekvenser. I forskargruppen Sport Without Injury ProgrammE (SWIPE) forskar vi kring de skadeförebyggande träningsprogrammen Knäkontroll och Knäkontroll+. Vi har visat att dessa program förebygger skador inom fotboll och innebandy, men då gäller det att de används. Hur kan vi stödja tränare och spelare i att använda skadeförebyggande träning?

C-huset, sal C4

Varför byggs framtidens rymdfarkoster i stål?

Läs mer om föreläsaren Mattias Calmunger

Vilket material ska vi välja när vi bygger något? Kommer det att hålla? Och varför finns förslag på att bygga framtidens rymdfarkoster av stål? Vi reder ut detta under föredraget, med hjälp av bland annat flytande kväve. Till framtidens produkter finns tusentals material att välja mellan. Utvecklingen av nya material pågår konstant, går allt snabbare och baseras till stor del på modeller i datorer.

Block 2 [10:30-10:55 & 11:05-11:30]

C-huset, C1 

Artificiell intelligens - vad är det?

Läs mer om föreläsaren Magnus Herberthson

Einsteins relativitetsteori förklarar och beskriver mycket av det vi ser i universum. Även om teorin har ett rykte om sig att vara komplicerad (med rätta!) så bygger den speciella relativitetsteorin ändå på idéer som inte är så svåra. Föredraget tar upp dessa idéer - med dess konsekvenser - och diskuterar också skillnaden mellan den allmänna och speciella relativitetsteorin.

C-huset, C3

Optimering: från snöröjning till flygtrafikledning

Läs mer om föreläsaren Roghayeh Hajizadeh

Med en gedigen bakgrund i tillämpad matematik och optimering visar vi hur diskreta optimeringstekniker löser vardagens komplexa problem. Genom att formulera modeller och utveckla effektiva metoder demonstrerar vi hur snöröjning och flygtrafik kan optimeras. Föreläsningen kopplar samman teori, forskning och utbildning med praktiska exempel på hur optimering omsätts i samhällsnyttiga tillämpningar.

C-huset, C2

Byggande av trähus i Antarktis

Läs mer om föreläsaren Dag Haugum

Hur bygger man ett trähus i en isöken 1 500 mil från Sverige? Forskningsstationen Wasa är nu 35 år gammal. Hur har huset klarat det hårda klimatet med vindstyrkor på över 60 m/s? I ett iskallt månlandskap ska forskare kunna bo bekvämt och samtidigt miljövänligt i en känslig miljö. Hur har man anpassat byggnaden för att uppfylla dessa önskemål?

C-huset, C4

Kronisk leversjukdom – den förbisedda folksjukdomen? 

Läs mer om föreläsaren Patrik Nasr

Skräpmat, alkohol och stillasittande. Är det bara hjärt- och kärlsjukdomar vi ska oroa oss för? Vi har blivit mycket bättre på att behandla nästan alla kroniska sjukdomar i världen – förutom leversjukdomar. Hur kommer det sig? Är kronisk leversjukdom den nya folksjukdomen?
Följ med på en exposé av kroniska leversjukdomar där jag försöker besvara dessa frågor genom att belysa forskning i framkant.

Lunchmässa [11:30 - 13:00]

Möt studievägledare, studenter och personer som arbetar på LiU.

Under lunchen fyller vi uppehållsytan i C-huset med prylar som tål att testas och du får träffa representanter från verksamheten och studentsektioner.

OBS! Se till att vara på plats kl. 12:40 för en underhållande stund.

Block 3 [13:00 - 13:25 & 13:35- 14:00]

C-huset, C1

Visualisering, datorgrafik och generativ AI

Läs mer om föreläsaren Daniel Jönsson

Du har en fantastisk förmåga att se samband och tolka mönster utifrån bilder. Därför används visualisering för att förstå information inom allt från dagligt liv till senaste vetenskapen. AI har visat på imponerande förmåga att efterlikna mänskliga förmågor. Jag kommer att ge en spännande resa in i visualiseringsteknikerna som gör det möjligt att utforska ett dunkande hjärta inuti kroppen och visa exempel där datorgrafik används för att träna generativ AI på att bli bättre att efterlikna verkligheten.

 

C-huset, C3

Att räkna med symmetrier - matematik bortom talen

Läs mer om föreläsaren Jontahan Nilsson

Symmetrier finns överallt – i naturen, arkitektur, kristaller och fysikens lagar. I föredraget utforskar vi hur man kan räkna med symmetrier och andra objekt som inte är tal i vanlig mening. Förståelsen för sådana algebraiska strukturer har viktiga tillämpningar inom både ren och tillämpad matematik samt teoretisk fysik.

C-huset, C2

Liv och död - kampen mot blodcancer

Läs mer om föreläsaren Johanna Ungerstedt

Akut leukemi kräver tuff och intensiv behandling. Prognosen är dålig. Ofta har den akuta leukemin föregåtts av en kronisk blodcancer. Vi vill förstå hur blodcancer uppkommer och hur den övergår från kronisk till akut form. På så sätt kan vi designa målriktad behandling som bromsar eller förhindrar sjukdomens utveckling. Lyssna på hur forskning kan rädda liv!


C-huset, C4

Forskningens möjligheter – att ge synen tillbaka till blinda 

Läs mer om föreläsaren Neil Lagali

Hur kan experiment i ett laboratorium i Linköping hjälpa en blind tonåring på andra sidan jorden att få synen tillbaka och kunna plugga vidare? Följ med på denna spännande forskningsresa som involverar materialforskning, en supersnabb femtosekundlaser och ögonkirurgi. Upptäck hur uppfinningar från Linköping kan förbättra livet för människor världen över.

Mer om onsdagens föreläsare