Genom visualisering blir komplicerad information synlig och tillgänglig och vi kan förstå samband på ett sätt som annars inte är möjligt. Bilder förenar oss över kultur- och generationsgränser och vi kan färdas såväl djupt in i människokroppen som långt ut i världsrymden.
Exploration
Den visuella forskningskommunikationen står inför en revolution. Hittills har det funnits en tydlig skiljelinje mellan den dataanalys som leder till nya vetenskapliga upptäckter (exploration) och de visualiseringar som förklarar forskningen för allmänheten (explanation). Utvecklingen av hård- och mjukvara och växande mängder öppen data gör nu att samma avancerade metoder och information som forskarna använder kan bli tillgängliga för allmänheten – till och med barn. Vi kallar det exploranation.
Visualiseringscenter C i Norrköping är en plats där näringsliv, allmänhet och skola möter den visualiseringsforskning i världsklass som bedrivs vid Linköpings universitet. Här finns norra Europas mest avancerade domteater som bjuder på svindlande resor in i okända kosmos. Centrets initiativtagare och direktör Anders Ynnerman är Sveriges första professor i vetenskaplig visualisering. Han och hans forskarkollegor har bland annat utvecklat ett visualiseringsbord som visar människokroppen i 3D. Bordet togs fram för det medicinska området men väckte ett enormt intresse och finns nu också på museer världen över.