Få fler unga nyfikna på teknik och naturvetenskap

För att inspirera barn och unga att använda sin talang inom teknik och naturvetenskap vill LiU satsa på att bygga upp ett unikt visualiseringslabb – Exploranation Laboratory

Genom visualisering blir komplicerad information synlig och tillgänglig och vi kan förstå samband på ett sätt som annars inte är möjligt. Bilder förenar oss över kultur- och generationsgränser och vi kan färdas såväl djupt in i människokroppen som långt ut i världsrymden.

Exploration

Den visuella forskningskommunikationen står inför en revolution. Hittills har det funnits en tydlig skiljelinje mellan den dataanalys som leder till nya vetenskapliga upptäckter (exploration) och de visualiseringar som förklarar forskningen för allmänheten (explanation). Utvecklingen av hård- och mjukvara och växande mängder öppen data gör nu att samma avancerade metoder och information som forskarna använder kan bli tillgängliga för allmänheten – till och med barn. Vi kallar det exploranation.

Visualiseringscenter C i Norrköping är en plats där näringsliv, allmänhet och skola möter den visualiseringsforskning i världsklass som bedrivs vid Linköpings universitet. Här finns norra Europas mest avancerade domteater som bjuder på svindlande resor in i okända kosmos. Centrets initiativtagare och direktör Anders Ynnerman är Sveriges första professor i vetenskaplig visualisering. Han och hans forskarkollegor har bland annat utvecklat ett visualiseringsbord som visar människokroppen i 3D. Bordet togs fram för det medicinska området men väckte ett enormt intresse och finns nu också på museer världen över.

Vi söker möjliggörare!Visa/dölj innehåll

Tillsammans kan vi få fler barn och ungdomar att bli intresserade av teknik och naturvetenskap!

Exploranation Laboratory ska bli en världsunik miljö för datadriven vetenskapskommunikation och en experimentarena för framtidens digitala klassrum.

Genom forskning utvecklar vi morgondagens pedagogik för barn och ungdomar och bidrar till att höja den digitala kompetensen hos lärare i denna allt mer visuell värld. Det ger ringar på vattnet i hela det svenska skolsystemet! Nu vill vi ta nästa steg och skapa ett ännu bättre visualiseringslabb - Exploranation Laboratory, där vi både utforskar och förklarar, där både forskare och barn kan inspireras till att vilja veta ännu mer.

För att utveckla redan världsledande forskning och behålla den i Sverige krävs långsiktigt tänkande och finansiella resurser. Vid Linköpings universitet och Visualiseringscenter C är vi vana att arbeta med donerade medel. En donation till att bygga upp Exploranation Laboratory är att hjälpa nästa generation in i kunskapens värld och därmed bidra till fortsatt framgång för Sveriges näringsliv och industri.

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har inrättat ett ”Internationellt gästforskarprogram inom exploranation” och stödjer sedan början av 2020  "Peter Wallenbergs Gästprofessur i Visual Science Communication". De innebär att LiU nu engagera en ny gästprofessor varje år fram till 2030. LiU hoppas nu kunna engagera andra finansiärer som vill vara med att utveckla Exploranation Laboratory.

Gör det möjligt tillsammans med oss!

Relaterat innehållVisa/dölj innehåll

Kontakt!Visa/dölj innehåll