Aktörsroller och samarbeten som möjliggörare för storskalig elektrifiering av godstransporter

Lastbil från Db Schenker
Fotograf: Bjoern Wylezich

Elektrifiering av godstransporter är en avgörande pusselbit i omställningen till ett hållbart samhälle. Men för att lyckas krävs mer än bara teknik – det krävs samverkan.

I detta forskningsprojekt, lett av Linköpings universitet och finansierat av Triple F, undersöker vi hur olika aktörer kan samverka för att möjliggöra en storskalig elektrifiering av godstransporter i Sverige. I centrum står en nyckelroll: Charge Point Operator (CPO) – den aktör som ansvarar för drift och tillgänglighet av laddinfrastruktur. CPO:er blir således en brygga mellan logistik- och energisektorn. Det är också en roll som kan fyllas av olika aktörer, såsom energiföretag, nätägare eller logistikföretag. Idag saknas kunskap om hur samarbeten ska utformas i praktiken och hur samarbeten påverkas av vilken aktör som tar rollen som CPO. Det är här vårt projekt kommer in.

Godstransporter står för en betydande del av Sveriges klimatutsläpp. Trots tekniska framsteg går elektrifieringen långsamt, inte minst på grund av osäkerheter kring laddinfrastruktur och ansvarsfördelning. Genom att tydliggöra roller, resurser och samverkansformer vill vi bidra till att fler aktörer vågar ta steget – och att omställningen går snabbare.

Syfte

Projektet syftar till att:

  • Utforska hur olika aktörer – från energibolag till åkerier – kan ta rollen som CPO, och vilka möjligheter och utmaningar det innebär.
  • Utveckla ramverk och verktyg som hjälper företag att förstå och navigera i CPO-rollen.
  • Identifiera vilka samarbeten som krävs för att elektrifieringen ska bli effektiv, hållbar och skalbar.
  • Lära av internationella exempel för att stärka Sveriges konkurrenskraft i en globalt växande marknad.

Genom intervjuer, workshops och internationella jämförelser skapar vi ny kunskap som kan omsättas i praktiken – både av företag som vill ta rollen som CPO och av dem som behöver samarbeta med en.

Projektfakta

  • Projektperiod: September 2025 – Februari 2027
  • Total budget: 1 325 000 kr
  • Projektledare: Linköpings universitet
  • Partners: DB Schenker, Rusta AB, Skövde Energi, GITO, Logistikia

Kontakt

Finansiär

Relaterad forskning

Läs mer om LiU:s forskning inom klimatsmarta transporter

Organisation