Syftet med forskningsprojektet Den långa resan är att bättre förstå situationen för barn som kommer till Sverige som flyktingar och vad de behöver för att må bra.

Ett par händer som håller i en jordglob.

Fotograf: Catherine Falls Commercial

Forskningsprojektet Den långa resan bedrivs på Barnafrid som är ett nationellt kunskapscentrum om våld mot barn vid Linköpings universitet.

Studien kartlägger våldsutsatthet, hälsa och erhållet stöd bland tonåringar och unga vuxna som har flytt, med eller utan sin familj, till Sverige.

Syftet med studien

Syftet med studien är att bättre förstå hur barn som kommer till Sverige som flyktingar har det och vad de behöver för att må bra.

Vi vill med projektet också bidra till ökad kunskap på detta angelägna område. Vårt mål är även att göra forskningen aktuell och tillgänglig för alla som träffar barn och unga vuxna med flyktingbakgrund.

Vem står bakom studien?

Projektet är ett samarbete mellan Barnafrid, Flyktingmedicinskt Centrum och Rädda Barnen Sverige och finansieras av statliga medel från FORTE samt Joanna Cocozzas stiftelse. Ansvarig forskare är professor Laura Korhonen och projektet är godkänt av Etikprövningsnämnden (dnr 2018/292-31, 2018/504-32, 2020-00949, 2022-05591-02 och 2019-05473).

Du är välkommen att kontakta Johan Andersson (johan.andersson@liu.se) eller Isabel Lindbom (isabel.lindbom@liu.se) vid frågor.

Aktuellt

Datainsamlingarna till den första delen av Den långa resan är avslutade. Vi vill rikta ett stort tack till de barn, unga och övriga som bidragit och vi uppdaterar löpande hemsidan med publicerade artiklar av studiens resultat.

Är du intresserad av att bidra till fortsatt forskning? Just nu söker vi forskningspersoner till projektets nästa del som handlar om resiliens bland barn och unga på flykt. Läs mer här.

Vill du bidra till forskning?

Publicerade artiklar

Nyheter

Kontakta oss

Finansiering