22 april 2024

Enligt siffror från UNHCR (2023) är ungefär 110 miljoner människor på flykt. Cirka 40 procent av dem är barn. Forskning visar att barn och vuxna på flykt utsätts oftare för våld och andra svåra händelser och har också en ökad risk för att få problem med psykisk ohälsa. Den 12 april disputerade Erica Mattelin, doktorand på Barnafrid med sin avhandling om resiliens och hälsa hos barn och unga som har flytt till Sverige. 

Porträtt av Erica Mattelin som står och håller sin avhandling i händerna
Erica Mattelin. Foto: Sofia Lindgren

-- Få studier har undersökt de långsiktiga effekterna från att ha varit på flykt i barndomen och hälsa som vuxen och vilka faktorer och mekanismer som bidrar till den högre andelen psykisk ohälsa är dåligt förstådda. En särskild aspekt som inte har studerats är köns- och könsminoritetsidentitet, säger Erica Mattelin.

Framsida på avhandling


Syftet med avhandlingen Resiliens, psykisk hälsa och våldsutsatthet hos individer med tidigare eller nuvarande erfarenheter av att vara på flykt i Sverige har varit att belysa faktorer både före, under och efter flykten som påverkar hälsa, välbefinnande och även upplevelsen av att vara på flykt hos barn och vuxna som har migrerat till Sverige som flyktingar. Avhandlingen innehåller fem studier som grundar sig i en systematisk översikt, kvantitativa metoder samt kvalitativa djupintervjuer.

Några av de resultat som Erica har kommit fram till genom avhandlingen är:

  • Sammantaget var prevalensen av psykisk ohälsa lägre än vad som observerats i många tidigare publicerade studier, även om den fortfarande var högre än många studier om barn födda i Sverige.
  • Effekterna på den psykiska hälsan kanske inte är långsiktiga
  • Att identifiera sig som sexuell- och könsminoritet är en viktig faktor och bör tas med i framtida analyser
  • Samhälleliga risk- och skyddsfaktorer bör prioriteras i framtida forskning.
  • Vi bör stödja de flyktingar som kan löpa större risk, t.ex. de som är yngre och har dubbel minoritetsstatus.

- Berättelserna som vi har fått ta del av är lika långt ifrån det vanliga narrativet av barn på flykt som sköra offer. Istället har det visats en tydlig längtan efter ett normalt liv där skolan är en viktig del av integrationen, säger Erica Mattelin.


Ta del av Ericas avhandling här

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

En man och en kvinna i en park.

Översvämningar - så kan fastighetsägare jobba förebyggande

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.