I detta projekt studerar vi hur en rättvis klimatomställning kan ta form i dialog mellan beslutsfattare, företag och civilsamhälle. Vår studie genomförs i tre städer - Lysekil, Slite och Luleå - som alla är starkt beroende av fossil-intensiva industrier för lokala arbetstillfällen och skatteintäkter. Studien syftar till att förstå hur den fossilfria omställningen formar människors berättelser om sin stad, sina livsvillkor och framtida vägval.
Projektet leds av forskare vid Linköpings universitet och University of Newcastle och genomförs genom intervjustudier samt konstnärligt inriktade möten med civilsamhälle, kommun- och företagsrepresentanter. Forskargruppen kombinerar expertis inom nationell och internationell klimatpolitik, omställningsstudier, liksom etnografiska studier av natur, kultur och identitet.
Policy brief: Att leva i omställningens tid: varför klimatpolitik är mer än industripolitik
Sedan det klimatpolitiska ramverket antogs av riksdagen i juni 2017 har Sverige strävat efter att bli ett fossilfritt välfärdsland. Behöver svensk klimatpolitik bli mer inkluderande för att vinna folkligt stöd och vad innebär det i så fall i praktiken?