Digitaliseringen förändrar samhället i grunden och alla människor påverkas på olika sätt av dessa förändringar. Som i alla samhällsförändringar så finns en förväntan om att utvecklingen är positiv och att alla ska få del av den. Men så är det inte. Digitaliseringen utmanar på nya sätt och skapar nya klyftor i samhällen. Digitala klyftorna uppmärksammades redan för tjugo år sedan, men idag är de mycket mer komplexa. Den svenska välfärdsstatens höga ambitioner när det gäller inkludering, delaktighet och jämlikhet gör att det är särskilt viktigt att arbeta med digital inkludering inte minst kommuner som finns nära medborgarna och tillhandahåller de flesta offentliga tjänsterna.
Syfte och frågeställningar
Vi vill bidra till att utveckla bibliotekens roll för digital inkludering och hur bibliotekariernas kompetens kan utvecklas för att stödja medborgarnas digitala kompetenser. Projektet syftar till att kartlägga och analysera digitalt utanförskap och hur biblioteken och dess personal arbetar och utvecklar strategier för att öka inkludering och delaktighet.
Projektet organiseras kring tre frågeställningar:
- Vilka upplever ett digitalt utanförskap, på vilka sätt hamnar de utanför och hur påverkar det deras möjligheter att ta del av samhället?
- Vilka nya uppgifter tillkommer biblioteket och dess personal, och vilka stöd kan utvecklas?
- Hur kan digital delaktighet tolkas i relation till andra former av delaktighet i samhället?