Offentlig förvaltning i det digitala samhället
Mitt forskningsintresse handlar om att förstå vad offentlig förvaltning och styrning är i det digitala samhället. Jag vill förstå hur det teknologiska samhället blir till genom att studera vilka effekter digitaliseringen medför i den offentliga sektorn. Jag vill också förstå hur den offentliga förvaltningen förändras då tjänstemännen och medborgarna använder komplexa tekniska informationssystem och verktyg för att förvalta och genomföra offentliga tjänster. Jag studerar vad ’tekniken’ betyder i statsvetenskaplig forskning om det digitala samhället samt hur konceptet används för att beskriva reformutvecklingen i den offentliga förvaltningen.
Automatiserat beslutsfattande i Socialtjänsten
Under 2019-2021 via praktiknära forskning fokuserar jag på spänningsfälten mellan olika logiker som styr institutioner, organisationer och professioner inom försörjningsstöd. Syftet är att undersöka spänningar och effekter av processautomatisering (RPA) i Socialtjänsten för organiseringen av arbete, service till klienter och interaktion mellan anställda. Forskningsfrågorna jag undersöker är: hur påverkas organisation av arbete, service till klienter och anställdas profession av implementering av RPA? Vilka policy- och praktikimplikationer visar resultaten? Vilka teorier kan förklara RPA för försörjningsstöd? Denna forskning finansieras av FORTE inom programmet för tillämpad välfärdsforskning.
Medborgarcentrerade offentliga e-tjänster: ett internationellt samarbete för utbyte av kunskap
Digitalisering av offentliga tjänster innebär olika utmaningar med hur dessa upptas och används av intressenter. Hur regeringar möter dessa utmaningar påverkar medborgarnas förtroende. En gemensam utmaning för Estland, Sverige, Ukraina och Vitryssland är hur regeringarna bibehåller legitimitet och kvalité när vissa e-tjänster används mer än andra, eller vissa regioner leder, medan andra släpar efter. Intressentengagemang och medborgarcentrerade offentliga e-tjänster är kritiska här. Vi ämnar samarbeta med forskare, praktiker och intressenter för att dela kunskap om medborgarcentrerad digitalisering av offentliga tjänster. Vi planerar för 2 minipiloter för att kartlägga problemet i olika kontext, samt att engagera intressenter genom minipiloter, workshops och feedback-diskussioner. Dessa kommer att resultera i upprättande av en arbetsstruktur och ett partnerskap för två nya FoU-ansökningar. Resultaten ska tjäna som en inkrementell och nedifrån och upp-process för reformering av offentliga tjänster. Samarbetsprojektet finansieras av Svenska institutet.
Strimman
Strimman - en föreläsningsserie vid Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet. Jag föreläser på temat Digitaliseringens omvandling.
Intervju med Östsvenska Handelskammaren; Hur mår demokratin?
Ett virus som drabbat hela världen och en svensk regeringskris ovanpå det. Hur påverkar det demokratin? Statsvetare Mariana S Gustafsson vid Linköpings universitet ger svaret: demokratin mår som vi människor, lite ensam och osynlig.