Interaktiv forskning för grön omställning

Ingengör som försöker rädda miljön genom att dra i en baner föreställande en grön stad.

Med detta forskningsprojekt vill vi öka kunskapen om program som stöttar företags gröna omställning och det stödsystem de verkar i. Dessutom vill vi stimulera gemensamt lärande mellan programmen.

Kraven ökar på näringslivets omställning mot mer hållbarhet och inte minst utifrån den miljömässiga dimensionen. Många aktörer inklusive forskningsfinansiärer vill öka farten i denna gröna omställning. En speciell målgrupp är små och medelstora företag som är viktiga för sysselsättning och svensk ekonomi, men som har extra behov av stöttning i sin utveckling mot med signifikant lägre klimatpåverkan och ett mer resurseffektivt näringsliv.

Nedan presenterar vi IFGO, ett forskningsprojekt med det övergripande syftet att öka kunskapen om hur den gröna omställningen kan stödjas. Projektet inleddes hösten 2021 med en ettårig förstudie och fortsätter från december 2022 – december 2024. Medverkande forskare har kompletterande kompetenser inom lärande i arbetslivet, förändringsarbete inom industrin och hållbarhetsdriven näringslivsutveckling.

Ett projekt för ökat lärande

Syftet med IFGO är att dra lärdomar från projekt och program vars mål är att stötta tillverkande industriföretags gröna omställning. Dessutom vill vi stimulera gemensamt lärande mellan sådana initiativ. Projektet ger därmed möjlighet för olika aktörer som ger företag stöd i den gröna omställningen att ta del av andras erfarenheter och tillsammans lära inför framtiden. Allt för att stärka det egna arbetet och se möjligheter till samverkan med andra.

Interaktiva arbetsformer

IFGO bygger på en interaktiv ansats, med arbetsformer som leder till medskapande. Det innebär att vi tillsammans med programledningar och andra berörda genomför olika aktiviteter inom såväl som mellan olika projekt, program och andra stödåtgärder. I förstudien deltog fem olika program/projekt som finansierats av Vinnova och fokus då var på utvecklingen av program och det stödsystem för grön omställning de verkar i. Nu fortsätter vi på liknande sätt men breddar så att flera aktörer bjuds in. Dessutom genomförs process och effektutvärderingar i företag som tagit del av stödaktiviteter. Den interaktiva ansatsen innebär också att vi gemensamt tolkar och analyserar våra resultat med de som deltar i studien. Under förstudien har deltagarna också varit med och påverkat studiens forskningsfrågor.

Vad vi har genomfört så här långt

Under åren har vi genomfört en kartläggning av stödsystemet för grön omställning i tillverkande företag med fokus på de små och medelstora. Vi har genomfört närmare 80 intervjuer med aktörer som ger stöd till företag (i Omställningslyftet, Almiprojekt och lärosäten) och i företag som fått stöd. Dessutom har vi genomfört några workshopar där forskningsresultat har presenterats, diskuterats och förfinats. Hittills har tre rapporter färdigställts. Dels är det slutrapporten från förstudien, dels är det två delrapporter som blir bilagor i kommande slutrapport som publiceras i början av 2025. Du kan ladda ner delrapporterna som pdf nedan.

Vad står på agendan just nu?

Under hösten 2024 ska vi genomföra intervjuer med fler företag och anordna en workshop till. De som involverats i studierna har fått inbjudan till en digital workshop den 27 november.

Rapport från förstudien

Läs rapporten i sin helhet.

Delrapporter

Kontakt

Organisation