olohj00

Olof Hjelm

Professor

Ett hållbart samhälle behöver framgångsrika företag. I min forskning är jag intresserad av hur företag med miljötekniska lösningar kan lyckas bättre på marknaden. Jag studerar också hur företag i allmänhet kan driva ett aktivt hållbarhetsarbete.

Miljöinnovation för en grön omställning

För att lösa samhällets utmaningar inom miljö och hållbarhetsområdet har miljöteknik en viktig roll att spela. Teknik som blir använd och får stor spridning. Samtidigt skapar den gröna omställningen nya förutsättningar för alla företag.

I min forskning är jag intresserad av hur utveckling och spridning av miljöteknik kan underlättas. Detta gör jag genom att kombinera grundläggande förståelse för miljöproblematikens orsaker och natur med innovation, entreprenörskap och management. Med miljöteknik menar jag all teknik som har en bättre miljöprestanda än tillgängliga alternativ.

Samtidigt intresserar jag mig för hur företagandet påverkas av nya krav och förväntningar på framförallt mindre bolag och hur deras omställning kan underlättas

Samverkan och samskapande

Tillsammans med regionala aktörer som Cleantech Östergötland, Almi Östergötland, och Region Östergötland har jag i 25 år stöttat mer än 400 mindre företag i deras miljödrivna innovationsarbete och organisationsutveckling.

Uppdrag och CV

Uppdrag

  • Handledare åt tre doktorander
  • Expertbedömare åt Vinnova inom energi- och miljöområdet
  • Vice ordförande Cleantech Östergötland
  • Tidigare avdelningschef

CV

  • Fil. Dr 1996
  • Docent 2005
  • Professor 2012

Forskning

Miljöinnovation och entreprenörskap

Innovationer inom miljöområdet måste få stor spridning för att ge de positiva effekter som ofta är skälet till att de först togs fram. Min forskning behandlar hur olika privata företag och kommunala bolag kan stimuleras och hjälpas i sitt innovationsarbete samt hur dessa innovationer kan bidra till lönsamhet och samhällsutveckling. Speciellt forskar jag om hur regionala innovationssystem kan utvecklas för att skynda på omställningen mot ett hållbarare samhälle.

I min forskning intresserar jag mig också av internationalisering och spridning av miljöinnovationer till andra länder. Miljöteknikexport är ett sätt att lösa dagens miljöutmaningar och bidra till en mer hållbar samhällsutveckling.

Nedan listas pågående och tidigare projekt inom dessa områden

Grön omställning i mindre företag

Mindre företag (ofta kallade små och medelstora företag) är viktiga för svenskt näringsliv då de ofta är underleverantörer till storföretag och erbjuder anställning till många människor. Samhällets gröna omställning innebär nya förväntningar från såväl kunder som anställda på dessa företags hållbarhetsarbete. Detta leder till både utmaningar och möjligheter som de måste hantera. Här forskar jag om verkningsfullheten av alla de olika stödinsatser som görs för att hjälpa de mindre bolagens gröna omställning. Finanssektor har på senare år blivit en allt viktigare aktör inom området och jag bedriver här forskning om de svenska sparbankernas hållbarhetsarbete.

Pågående och avslutade projekt är

Forskargrupp

Publikationer

2025

Muyi Zhang, Xiaotian Ma, John Laurence Esguerra, Hongling Yu, Olof Hjelm, Jiashuo Li, Feng Gao (2025) Towards sustainable perovskite light-emitting diodes Nature Sustainability (Artikel, forskningsöversikt) Vidare till DOI

2024

John Laurence Esguerra, Muyi Zhang, Feng Gao, Olof Hjelm (2024) Systematic Technology Selection and Data Inventory in Labscale LCA: The Case of Perovskite Light-emitting Diodes Proceedings of the 26th SETAC Europe LCA Symposium (Konferensbidrag)
John Laurence Esguerra, Muyi Zhang, Feng Gao, Olof Hjelm (2024) Systematic Technology Selection and Data Inventory in Lab-scale LCA: The Case of Perovskite Light-emitting Diodes Extended abstracts of the 26th SETAC Europe LCA Symposium. Report no 2024:5, s. 41-42 (Konferensbidrag)
Wisdom Kanda, Magnus Klofsten, Dzamila Bienkowska, Marvin Henry, Olof Hjelm (2024) Challenges of circular new ventures: An empirical analysis of 70 cases Journal of Cleaner Production, Vol. 442, Artikel 141103 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI

2023

Olof Hjelm (2023) Varför finns miljöproblem? Miljöteknik: för en hållbar utveckling, s. 33-36 (Kapitel i bok, del av antologi)

Undervisning

Utmaningsdriven och verklighetsnära undervisning

Jag undervisar blivande civilingenjörer i miljöinnovation och hållbart företagande. Undervisningen är utmaningsdriven och inbegriper oftast skarpa projekt från näringsliv och kommuner.

Jag är ansvarig för

  • TKMJ49 Miljödriven affärsutveckling där studenterna utvecklar en affärsmodell för en idé som löser ett miljöproblem.

och deltar i

  • TKMJ41 Energi och Miljö –projektkurs,
  • TKMJ56 Projektkurs i Hållbart företagande.

I Energi och Miljö –projektkurs (TKMJ41) genomför studenterna miljö- och energiutredningar på företag och andra organisationer. Dessa analyser ligger sedan till grund för skarpa åtgärdsförslag för att utveckla organisationernas miljö- och energiprestanda.

I kursen Projektkurs avancerad Hållbart företagande (TKMJ56) tar studenterna fram strategier och andra avancerade utredningar för att utveckla organisationers hållbarhetsarbete.

Internationella samarbeten

I projekten "Challenge4Impact" och "ScaleUp4Sustainability" (avslutat) utvecklar jag utmaningsdriven undervisning om innovation och entreprenörskap inom miljöområdet. Speciellt intresserar jag mig för samverkan mellan studenter och industrin för att utveckla och sprida nya miljölösningar.

Läs mer om projekten:

ScaleUp4Sustainability

Challenge4Impact

Nyheter

En ung kvinna sitter på golver med dator i mörk rum.

Forskning visar hur datadrivna verktyg kan påskynda energiomställningen

En ny doktorsavhandling från Linköpings universitet visar hur datadrivna verktyg kan underlätta denna process och hjälpa beslutsfattare att navigera komplexa val inom energiområdet.

Tre glada manliga forskare i labbrock.

Från labbet till kommersiell produkt – en lång och snårig väg

I ett laboratorium på Linköpings universitet jobbar forskare med att skapa framtidens solceller. Ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt ska försöka hitta sätt att göra det kommersiellt.

Studenter som diskuterar och argumenterar.

Miljö och affärer på samma gång för studenterna

Lös ett miljöproblem och gör en bra affär av det. Den lilla uppgiften fick civilingenjörsstudenter från flera program ta sig an. På redovisningen skulle de både presentera resultatet och sälja in en produkt.

Organisation