Sexuella trakasserier inom polisen

Två poliser i polisvästar.

Polisen ser sig som "den tunna blå linjen" som skyddar samhället mot kaos. Förändringar som anses hota polisens yrkeskultur väcker därför ofta motstånd. Hur kan förändringsinitiativ bidra till en sund organisationskultur inom polisen?

Inom polisen finns en yrkesjargong som beskrivs som "rå men hjärtlig". Ibland är gränsen otydlig mellan jargong och kränkningar. Eftersom polisens kåranda är stark kan det vara svårt att säga ifrån. Vår forskning undersöker gränserna mellan jargong, högt i tak, skämt och trakasserier.

Jargongen inkluderar ibland sexskämt som kombineras med anspelningar på beroenderelationer och tjänster och gentjänster. Detta suddar ut gränserna mellan skämt och maktmissbruk, och kan göra att oegentligheter osynliggörs. Det får konsekvenser för polisens samhällsuppdrag och urholkar tilliten till samhällets institutioner.

Vår forskning identifierar utmaningar för arbetet mot kränkningar inom polisen, såsom rapporteringsskyldigheten, motstånd mot förändringsinitiativ, och motstridiga tolkningar om vad som är olämpligt. Forskningen erbjuder också lärdomar om hur man skapar förutsättningar för ett framgångsrikt förändringsarbete och vilka metoder som fungerar i praktiken. Vi har dessutom arbetssätt för att identifiera och motverka maktmissbruk och stärka polisens professionalisering.

Vi besöker gärna olika delar av polisens verksamhet och berättar om hur forskningsresultat kan integreras i organisationens arbete och yrkespraktik.

Forskningsprojekt

Publikationer i urval

Polisbil.
Fotograf: bildfokus

Silje Lundgren, Malin Wieslander (2025) Holding the harasser responsible: Implications of identifying sexual harassment that includes abuse of power and quid pro quo elements as sexual corruption

Studien diskuterar fall av sexuella trakasserier inom polisen som inkluderar maktmissbruk och quid pro quo och därmed utgör sexuell korruption. Artikeln visar hur en institutionaliserad sexualiserad jargong inom polisen, som ofta inkluderar löften om gentjänster eller hot att undanhålla något, de facto möjliggör korruption, dvs maktmissbruk för personlig vinning, men oftast viftas bort som en form av skämt.

Tygmärke med texten polis.
Fotograf: bildfokus

Malin Wieslander, Silje Lundgren (2024): Disclaimers for the Non-reporting of Sexual Harassment within the Police

Studien åskådliggör 20 olika anledningar för utsatta och åskådare till sexuella trakasserier inom polisen att inte lyfta trakasserierna internt. Studien föreslår att använda kårandan inom polisen som en styrka, och omformulera sexuella trakasserier från en fråga om brott som ska anmälas, till en fråga om kollegial omsorg.

Fotograf: Ulrik Svedin
Silje Lundgren, Malin Wieslander (2024): How the duty to report prevents reporting and reinforces silence around sexual harassment within the police

Studien visar hur polisers rapporteringsskyldighet skapar en brottslogik och tystnad kring interna sexuella trakasserier. Brottslogiken individualiserar problemet, höjer ribban för vad som räknas som trakasserier, och stänger dörren för alternativa metoder att hantera trakasserier inom organisationen.

Artiklar och poddar i urval

En osynlig man i kostym.
Silje Lundgren (2024): Vi måste prata om sexuell korruption

En populärvetenskaplig text om sexuell korruption i Sverige. Texten synliggör betydelsen av att rikta fokus mot ansvaret för den som missbrukat sin makt för personlig vinning, snarare än den utsattas upplevelse.

En mikrofon.
Fotograf: demaerre
Podcast: Transparency International Sverige samtalar om sexuell korruption
I denna podcast förklarar Silje Lundgren och Elin Bjarnegård vad sexuell korruption är och hur det kan ta sig uttryck i Sverige.

Bjud in oss till er verksamhet

Vi har erfarenhet av att arbeta med lokala polisområden om konkreta arbetssätt mot kränkningar som har utvecklats ’underifrån’. Dessa arbetssätt syftar till en sund organisationskultur och arbetsmiljö, att göra det möjligt att prata om svåra frågor, ge verktyg för bättre konflikthantering och i slutändan bättre förutsättningar att utföra samhällsuppdraget. Vi kan göra övningar om spelregler, scenarioträning, och en workshop om professionalitet och myndighetsroll. Vi kan också komma och berätta om våra forskningsresultat om rapporteringsskyldighet, hur man kan göra frågan om kränkningar och trakasserier till en fråga om kollegial omsorg, och hur man kan och behöver hantera det motstånd som ofta väcks när dessa frågor lyfts inom polisen. Kontakta oss genom uppgifterna nedan.

Forskare

I media

Yrkesetik ska höja kårens status

Läs intervjun med Malin Wieslander i Polistidningen.

En polis tar ansvar för den polisära makten och sätter allmänhetens intressen före sina egna. Det och mycket annat kan man läsa i den yrkesetik för poliser som har tagits fram av Polisförbundet.

Läs artikeln "Yrkesetik ska höja kårens status" i Polistidningen 2024-04-22.

Få vågar prata om sexuella trakasserier

Läs intervjun med Malin Wieslander och Silje Lundgren i Polistidningen.

Poliser låter ofta bli att berätta för chefer och kollegor att de har utsatts för sexuella trakasserier inom organisationen. Skyldigheten att anmäla brott avskräcker, visar en ny studie.

Läs artikeln Få vågar prata om sexuella trakasserier i Polistidningen 2024-03-19.

Organisation