Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability - WISE at LiU

Materialforskning för en hållbar värld

WISE är den största satsningen någonsin inom materialvetenskap i Sverige och visionen är en hållbar framtid genom materialvetenskap. Via samarbeten med industri och samhälle ska WISE främja och initiera omställningen mot ett hållbart samhälle och samtidigt flytta fram den vetenskapliga gränsen inom materialvetenskap som starkt etablerar Sverige som en ledande nation inom området.
Genom att attrahera doktorander och postdoktorer, och de ledande experterna inom området, initieras 90 forskningsprojekt i Sverige år 2023. Utöver det har också 28 forskningsprojekt i samarbete med industrin initierats under året.
WISE finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och den totala budgeten för WISE-programmet är nära 3 miljarder SEK under 2022–2033. I programmet deltar Uppsala universitet, Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola, KTH Kungliga tekniska högskolan, Luleå tekniska universitet, Stockholms universitet samt Linköpings universitet som också är värduniversitet.
Funktionella material är en nyckelkomponent för att utveckla grön energiteknik.
Magnus Berggren, föreståndare WISE

Akademi och industri samverkar

Nyheter om WISE

Två pipetter sprutar ut vätskor som blandas på en skiva.

Materialforskning för en hållbar framtid i tio nya projekt

Fotosyntetiska material, tvådimensionella ädelmetaller och hållbara halvledare är några av de projekt vid Linköpings universitet som beviljats bidrag från forskningsprogrammet Wallenberg initiative materials science for sustainability – Wise.

Närbild som visar att guldtrådarna som kombinerats med mjukt silikongummi kan töjas ut.

Mjukt guld skapar kontakt mellan nerver och elektronik

Guld är väldigt svårt att skapa långa, tunna trådar av. Men nu har forskare vid LiU lyckats skapa nanotrådar av guld och utveckla mjuka elektroder som kan kopplas ihop med nervsystemet. De är mjuka som nerver, töjbara och elektriskt ledande.

Glasskiva med droppe belyst underifrån.

Nästa generations hållbara elektronik dopas med luft

Forskare vid LiU har utvecklat en ny metod där organiska halvledare kan bli mer ledande med hjälp av luft som störämne. Enligt forskarna är det ett stort steg mot framtidens billiga och hållbara organiska halvledare.

Kontakt