Min aktuella forskning handlar till stor del om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes.
Jag har undersökt effekter av att äta stora mängder snabbmat under fyra veckor, en studie som genererat såväl drygt 10 vetenskapliga publikationer såsom TV projekt med BBC (Why are thin people not fat?). Jag har studerat ökat intag av rödvin i en lottad och förhållandevis stor studie där också alkohol”mängd” (etyglukuronid) i håret undersökts. Senare analyser från samma undersökning visade att blodprovet fosfatidyletanol också är ett mycket känsligt sätt att beräkna mer långsiktigt alkoholintag. Vidare har jag undersökt överintag av hamburgare ihop med träning samt blåbärstillskott ihop med löpträning och dessutom har smågodis i stora mängder visat sig mindre bra att höja metabolismen än jordnötter. Mina senare studier berör hemblodtryck i SCAPIS Linköpings kohort (ca 5000 personer från Linköping) där vi visat att det är mycket vanligt att blodtrycket överskattas på mottagningen jämfört med hemma, särskilt hos kvinnor. Detta leder till stor risk för att felaktigt få diagnosen hypertoni.
Jag har utfört en studie där vi visade att regelbundet frysande ökade kroppens energiförbrukning och att detta mycket sannolikt är en följd av att man ökar mängden brun fettväv som bränner fettsyror och socker och därmed skapar värme inne i kroppen.
I en aktuell lottad studie visade jag att stora mängder nikotin från snus har mycket små effekter akut på kroppens metabolism. Det blev en stegring i blodtryck och stresshormonet kortisol som var tämligen likartad den man får av koffein. I samma studie kunde vi också visa att ett glas rödvin till en stor måltid sänkte blodsockret jämfört med att dricka rött vin utan alkohol. Dessutom så ökade energiförbrukningen av alkoholen i rödvinet, något som passar med att det inte blev någon viktuppgång i min tidigare här omnämnda 3 månaders studie av ett till två glas rödvin per dag jämfört med total alkohol absintens under samma tid.
Just nu undersöker vi om metabola riskfaktorer blir bättre om man slutar att snusa. Vi hoppas bli klara med studien i vår.