13 februari 2018

Tänderna tål oväntat mycket frukt utan att skadas, enligt en ny studie av bland andra professor Fredrik Nyström och tandläkare Sara Fridell.

Tandläkare och tandhygienister har länge varnat för att frukt som mellanmål kan vara skadligt om man inte borstar sina tänder extra ofta. Det amerikanska tandläkarförbundet listar till exempel citrusfrukter som en av de värsta bovarna för tandhälsan.

Men en ny studie ger en annan bild. I studien lottades 30 personer att äta extra frukt eller nötter som mellanmål under åtta veckor. Deltagarna ändrade inte sina tandborstningsrutiner under perioden.

– Det visade sig att tänderna inte alls skadades hos dem som flerdubblade sitt fruktintag under två månader. När resultaten jämfördes med samma mängd extra kalorier från nötter så blev det tvärtom färre djupa tandfickor i fruktgruppen jämfört med dem som åt mer nötter, säger Fredrik Nyström.

Mer forskning behövs för att bekräfta resultaten och för att förstå de bakomliggande orsakerna.

Studien är publicerad i British Dental Journal Open, https://www.nature.com/articles/bdjopen201722 .

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.