13 februari 2018

Tänderna tål oväntat mycket frukt utan att skadas, enligt en ny studie av bland andra professor Fredrik Nyström och tandläkare Sara Fridell.

Tänderna tål mer frukt än väntat, visar en ny studie.Tandläkare och tandhygienister har länge varnat för att frukt som mellanmål kan vara skadligt om man inte borstar sina tänder extra ofta. Det amerikanska tandläkarförbundet listar till exempel citrusfrukter som en av de värsta bovarna för tandhälsan.

Men en ny studie ger en annan bild. I studien lottades 30 personer att äta extra frukt eller nötter som mellanmål under åtta veckor. Deltagarna ändrade inte sina tandborstningsrutiner under perioden.

– Det visade sig att tänderna inte alls skadades hos dem som flerdubblade sitt fruktintag under två månader. När resultaten jämfördes med samma mängd extra kalorier från nötter så blev det tvärtom färre djupa tandfickor i fruktgruppen jämfört med dem som åt mer nötter, säger Fredrik Nyström.

Mer forskning behövs för att bekräfta resultaten och för att förstå de bakomliggande orsakerna.

Studien är publicerad i British Dental Journal Open, https://www.nature.com/articles/bdjopen201722  . 

Kontakt

Senaste nytt från LiU

CO2 skrivet på blå himmel med bokstäver av moln.

Riskfylld väg mot klimatmål för Stockholm

Stockholms mål är att år 2030 fånga in mer koldioxid än vad som släpps ut. Därför satsar staden på ny teknik vid kraftvärmeverket Värtaverket. Men det är en strategi som antagits utan tillräcklig diskussion om riskerna, konstaterar forskare vid LiU.

Professor Marie Cronqvist.

Historieprofessor på spaning efter framtidens Hesa Fredrik

Med ett intresse för det tvärvetenskapliga fält som kallas för "historical sound studies" tar Marie Cronqvist klivet från Lund till Linköping. Hon är professor i historia och ska fördjupa sig i hur larmsignalen VMA påverkar människan.

Världens första ISO-standarder för cirkulär ekonomi klara

Flera forskare från LiU har deltagit i arbetet med att ta fram världens första ISO-standarder för en cirkulär ekonomi. Målet är ett mer hållbart samhälle.