Fotografi av Johanna Hagander

Johanna Hagander

Tekniker

Lärorikt, varierande, utmanande. De tre orden sammanfattar hur jag upplever mitt arbete som tekniker i IEI:s verkstäder i A-huset, Campus Valla.

Tekniker i IEI:s verkstäder

Jag är anställd vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) som tekniker och jag arbetar främst i metallverkstaden som är en del av IEI:s verkstäder i A-huset, Campus Valla.

I vår verkstadslokal finns både en metallverkstad och en trä- och kompositverkstad. Jag har varit knuten till IEI:s verkstäder sedan jag anställdes som tekniker på IEI i augusti 2019. De uppdrag som landar hos mig kommer främst från studenter, forskare och lärare vid IEI, men även andra institutioner vid Linköpings universitet anlitar oss i verkstaden.

Exempel på verkstadsarbeten vi utför:

  • Fräs
  • Svets
  • Svarv
  • Vattenskärning
  • Laserskärning
  • Trådgnist

Det finns flera spännande och roliga uppdrag som återkommer år från år. Delsbo Electric och LiU Formula Student är två exempel där jag och mina kollegor är med och tillverkar detaljer utifrån studenternas beräkningar och ritningar. Det är både lärorikt och utmanande att vara delaktig i tillverkningsprocessen. Och riktigt spännande att se ingenjörsstudenter förverkliga sina studentprojekt.

Min bakgrund

Jag är utbildad svetsare och har många års erfarenhet som egen företagare inom svetsbranschen.

IEI:s verkstäder

Enheten för teknik och verkstäder

IEI-Nytt skriver om Johanna 

Johanna Hagander
Johanna Hagander i metallverkstaden. Per Johansson

Hur är det att vara den enda kvinnan bland manliga kollegor i verkstaden?

– Jag har arbetat i verkstäder i många år och det har aldrig varit något bekymmer för mig att det mest är män inom svetsyrket. Jag glömmer liksom bort att jag är den enda tjejen. Men jag märker ju att det är många som är imponerade över mitt yrkesval fastän jag själv inte tänker på det. Jag har aldrig känt mig orättvist behandlad på något sätt. Det är snarare så att jag får beröm och uppskattning.

Utdrag ur artikel om Johanna Hagander i
IEI-Nytt (nyhetsbrev för medarbetare vid IEI),
2020-11-12.

Studentprojekt

Organisation