Ikigai (ungefär ee-ke-gaj) är ett japanskt begrepp, filosofi eller levnadssätt som kort kan sammanfattas "skäl för existens" - det tillstånd där vi som människa är som lyckligast eller nöjdas. För oss västerlänningar används det nästan som en karriärkompass där målet är att i sitt arbete kombinera det man älskar, det man är bra på, det man får betalt för med det som världen behöver för att på något sätt hitta sitt lyckotillstånd i arbetslivet. Olika Venndigram brukar användas för att visualisera detta på ett bra sätt och du kan hitta massor om du googlar på begreppet.
När jag återvände till akademin och forskningen var det mycket för att kunna vara en del i den förändring jag ser behövs, och jag behövde kunna visualisera vad jag ville forska inom på ett bra sätt. Eftersom vi lever över våra tillgångar, och äter på nästa generations möjligheter till ett lyckligt liv, vill jag kombinera det med dagens verklighet, där företag fortfarande behöver göra vinst för att kunna existera, och människor behöver ett givande arbete med bra arbetsmiljö där de orkar komma hem och umgås med sin familj och sina vänner.
Inspirerad av det japanska begreppet Ikigai, och de olika venndiagram man ser som visualiserar detta tillstånd, skapade jag mitt eget ”hållbarhets-Ikigai”. Kort och gott – kan jag kombinera vad som skapar vinst för företaget, med det som gör människor glada och vad som planeten tjänar på – utan att undergräva framtida generationers möjlighet, ja då har jag hittat min ”lyckopunkt” i forskningen.
Specifikt för mig betyder det att kombinera min kunskap inom automationsteknik, produktionssystemutveckling, Industri 4.0 och digitalisering med områden såsom cirkularitet, nya, förbättrade material som ökar hållbarhet, arbetsmiljöinsatser, mm mm. Framtiden är full av nya möjligheter!