Linköpings Akademiska Orkester (LAO) är universitetets egen symfoniorkester men arbetar som en scenisk orkester. Vi spelar originalverk för symfoniorkester och knyter an till spex-traditionen i våra konserter som har sceniska inslag med text, koreografi och bilder. Dirigenten Merete Ellegaard vill att publiken ska få uppleva med flera sinnen och att de ska få känna sig inspirerade till både skratt och eftertanke under en konsert.

Orkestern består av studenter, alumner och andra musiker med god orkestervana som vill musicera på en hög nivå och ingå i ett nätverk som ger både glädje och nytta. Orkestern gör cirka 4 produktioner per år och spelar även på LiU:s årliga promotionshögtid. Under åren har LAO haft en rad inspirerande samarbeten med både världsartister som violinisten Johan Dalene och film- och datorspelsmusikkännaren Orvar Säfström och musiker med lokal förankring samt gjort samproduktioner med andra orkestrar.

Orkestern grundades 1993 i samband med att man startade en kurs i orkesterspel vid LiU och har sedan dess utvecklats till att bli en symfoniorkester med stor besättning och bred repertoar. Under våren 2023 tog Linköpings Akademiska Orkester steget och blev en scenisk orkester med hjälp av regissören Anci Hjulström.

Orkestern är en del av Musik vid LiU:s verksamhet, men det finns även en aktiv ideell förening kopplad till LAO, vars syfte är att stötta orkesterns konstnärliga verksamhet och stärka orkestermedlemmarnas sociala gemenskap. För mer information om orkesterföreningen LAO besök laorkester.se

Spela i orkester

Göran Billeson

Sök till Linköpings Akademiska Orkester

Vill du spela i en scenisk symfoniorkester på hög musikalisk nivå och samtidigt utvecklas som instrumentalist och scenisk människa?

Som medlem i LAO träffar du regelbundet våra instruktörer från Norrköpings Symfoniorkester och Östgötamusiken och regissörer. Du kommer även att få tillfälle att spela tillsammans med professionella musiker på konserter och repetitioner.

Orkestern repeterar på onsdagar 18.30-21.00 i Musicum på Campus Valla. Det förekommer även intensivhelger med repetitioner och/eller konserter. 

För mera information om orkesterns verksamhet, orkesterkursen och anmälan till provspelning, kontakta Merete Ellegaard eller orkesterns styrelse. 

Röster ur orkestern

"För att bli bättre och ha skoj"

Arvid Grönwall spelar valthorn i Linköpings Akademiska Orkester (LAO) sedan hösten 2020. Han studerar M-programmet (civilingenjör i Maskinteknik) på LiU.

-Jag sökte till LAO eftersom jag ville hitta en seriös orkester att spela i medan jag pluggar. Att LAO är en symfoniorkester tycker jag gör orkestern mer intressant. Som hornist brukar stämmorna vara mer intressanta i symfonisk musik än i blåsmusik. LAO är för mig en orkester som utmanar mitt orkesterspelande och utvecklar mig musikaliskt.

Beskriv känslan av att spela konsert och möta publiken med LAO!

-Konserten är för mig en drivkraft för att repetera och att bli bra på det vi spelar. Den blir ett bevis på att arbetet som lagts ner var värt det. Att prata med lyssnare i pausen eller efter konserten och få beröm ger bekräftelse. Den ger också en adrenalinkick, just för att det är ett tillfälle när ’det gäller’.

Beskriv en repetition, vad händer när ni spelar tillsammans?

-Repetitioner är dels det musikaliska i att spela tillsammans, upptäcka ny musik, bli bättre på att spela särskilda genrer, lära sig intonera bättre eller bli bättre tekniskt. Sedan finns det också en social aspekt. Vi fikar och skojar tillsammans, ibland går vi ut på lokal efter repetitionerna. Detta gör orkestern till en tightare social grupp vilket förutom att man lär känna nya människor också gör att orkestern blir bättre på att spela tillsammans.

Varför spelar du just valthorn?

-Att jag började spela just valthorn var lite av en slump. Jag började på kornett på lågstadiet i det som heter brasslek på Linköpings kulturskola. Efter brasslek, när jag var 10 år, skulle jag välja instrument och börja ta lektioner. Jag gick på en prova på-dag och testade i princip alla instrument som man kunde ta lektioner på i Linköping. Vad jag minns är att jag tyckte att det var svårt att få ljud i träblåsinstrumenten så jag riktade in mig på brass. Tuban tyckte jag var klumpig och trombonen behövde man längre armar för. Trumpet var väl kanske det naturliga valet, men jag tyckte att hornläraren var bra och att det var lättare att få ljud i valthornet än i trumpeten.

"Fantastiskt att få spela tillsammans"

Lisa Henriksson, 30 år, spelar fagott och är ordförande i Linköpings Akademiska Orkester. Hon är LiU-alumn och har läst till civilingenjör i Kemisk biologi. I dag arbetar hon på Saab som mjukvaruutvecklare och teamleader. Lisa har spelat i LAO sedan 2012 och orkestern har sedan dess varit en av de fasta punkterna i hennes vardag.

-För mig var det en självklarhet att jag ville fortsätta att spela när jag skulle flytta till Linköping för att börja studera. Det är ett jättebra sätt för en ny student att få träffa andra studenter från andra program och alumner.

Beskriv en repetition, vad händer när ni spelar tillsammans?
-Det är helt fantastiskt att få spela tillsammans med andra människor. Eftersom det är många studenter med och spelar i orkestern är det en orkester i ständig förändring med vilka medlemmar vi har. Det är lika kul varje höst när det dyker upp nya unga musiker.

Varför spelar du just fagott?
-Innan jag började spela fagott hade jag spelat massvis av andra instrument, men jag fastnade till slut för fagotten. Det är kul att det är ett ovanligt instrument och jag trivs bra med att vara den stabila botten som fagotten ändå är i träblåset i en symfoniorkester.


"Många diskussioner och skratt"

Benjamin Everett, 32 år, spelar fiol i LAO sedan 2016. Han är LiU-alumn från masterprogrammet Aeronautical Engineering och är i dag ingenjör och bor i Linköping. Benjamin kommer från England och engelska är hans modersmål.

-Det var till en början väldigt svårt att hänga med utan att kunna svenska, men jag hade några kompisar som hjälpte mig mycket med språket. Orkestern är en anledning till att min svenska är så bra idag.

Vad fick dig att söka till LAO?
-Jag var med och lyssnade på en konsert med LAO när jag först kom till Linköping och eftersom jag spelade fiol redan sökte jag till LAO terminen efter. Jag hade sedan tidigare fått många vänner i olika orkestrar, så jag visste att det var en bra anledning att vara med i LAO också.

Beskriv känslan av att spela konserter och möta publiken med LAO!
-Det är alltid härligt att avsluta ett projekt man har jobbat med länge, med en konsert på scenen med ljus och publik på plats, i någon fin lokal. Vi har med LAO gjort många olika slags produktioner tillsammans med körer och andra orkestrar och ensembler och det är speciellt när det är konsertdags och det låter så mäktigt.

Beskriv en repetition, vad händer när ni spelar tillsammans?

-Det är något speciellt med att spela musik ihop med andra. Man lär sig att lyssna och samarbeta med andra, och det blir alltid många diskussioner och skratt.

Varför spelar du just fiol?

-Jag började när jag var väldigt ung, det är det jag kan, och jag tycker såklart att det låter fint!

Kurser

Konstnärlig ledare

Linköpings akademiska orkester dirigeras av biträdande director musices Merete Ellegaard. Hon är orkesterns konstnärliga ledare och som sådan ansvarar hon för utvecklingen av orkesterrepertoaren, samarbetet med våra inspirerande instrumentalcoacher och våra solister. Läs mer om Merete Ellegaard på mereteellegaard.se


Postadress

Linköpings Akademiska Orkester (LAO)
Linköpings universitet
Musicum
581 83 Linköping

E-post till orkesterföreningen
info@laorkester.se

Styrelsen
Nås via mail: 
ordforande@laorkester.se
kassor@laorkester.se



Andra akademiska orkestrar

Relaterade nyheter