Östgöta Kammarkör är en blandad kör knuten till Linköpings universitet. Vid våra konserter vill vi bjuda publiken på upplevelser, nya klangvärldar, tankeväckande texter och känslomässiga upplevelser att bära med sig långt efter att konserten tagit slut.

Gemenskap och närhet

Kören grundades 1989 och består idag av 40 erfarna sångare (10 sopraner, 10 altar, 10 tenorer och 10 basar). De är studenter, LiU-alumner och andra sångare som vill sjunga på en hög nivå. Kören producerar konserter såväl i egen regi som i samarbete med länets orkestrar, gästande ensembler eller solister. Dirigent är director musices Jakob Grubbström

Vi erbjuder den unika gemenskap och närhet som körsången kan ge oss både som medverkande sångare och publik. Att få mötas i musik och text och dela närvaro och uttrycksvilja i mötet med publiken, berikar vår tillvaro och ger oss energi.

Repertoar

Östgöta Kammarkör fokuserar på det vokala samspelet i ensemblen och det musikaliska uttrycket. Eftersom kören har sin musikaliska grund i den klassiska körmusiken sjunger vi ofta körmusik a cappella, det vill säga utan ackompanjerande instrument. Repertoaren rör sig över genregränserna men består huvudsakligen av klassisk körmusik, med tonvikt på vår egen tids musik.

Vi samarbetar ofta med Östgötamusiken och Norrköpings Symfoniorkester i utvecklande repertoarer från olika epoker. Därutöver gör vi genreöverskridande produktioner, inspelningar och konserter med gästande musiker på olika platser runt om i länet.


Våren 2024

Under våren 2024 planerar vi följande:

  • Fransk musik med Norrköpings Symfoniorkester
  • Internat i Yxnerum
  • Evensong (aftonsång) med brittisk körmusik och orgel
  • Norrköpingsljud – konsert med musik av östgötska tonsättare
  • Requiem av John Rutter med Norrköpings Symfoniorkester
  • Juloratoriet av Bach med Norrköpings Symfoniorkester
  • Vinterstämning, en julkonsert med kör a capella i Klockrike kyrka

    Kontakta oss gärna om du blir intresserad av ett musikaliskt möte!

Sjung med oss

Östgöta Kammarkör söker nya medlemmar

Under 2024 har kören många roliga och givande konserter inplanerade. Vill du vara med? Kom på öppen repetition eller sök direkt för att få komma på provsjungning.

Har du en bra sångröst och har sjungit mycket i kör eller vokalensemble förut? Är du van att läsa noter och känner lust att utvecklas vidare i ditt ensemblesjungande? Vill du möta nya vänner och knyta nya kontakter?

I Östgöta Kammarkör trivs vi i konsertsituationen och vi gör ofta flera konserter med samma program. På så vis får vi möjlighet att besöka olika delar av vårt län eller angränsande län och bjuda på upplevelsen av bra körmusik på konsert.

Vi samarbetar med sångpedagog Mattias Danielsson Lindqvist som finns med oss i repetitionsarbetet och guidar våra körsångare till att utvecklas vidare i sitt eget sjungande.

Vi repeterar cirka tio gånger per termin, varannan torsdag klockan 19–22 i Musicum, Campus Valla, Linköping).

Låter det här spännande och utmanande, kontakta snarast dirigent Jakob Grubbström som svarar på frågor och tar emot din anmälan till provsjungning.

Du kan även kontakta körens ordförande Helena Lundberg, om du har frågor om körens verksamhet.

Röster ur kören

”Fin gemenskap”

Helena Lundberg, 63, medlem sedan 2010.
Hon är administratör inom Svenska kyrkan och bor i Linköping. Hon har tidigare studerat engelska och svenska vid LiU.

Vad betyder det för dig att sjunga i ÖKK?
-Jag får vara med i en fin gemenskap, får öva mina notläsningsfärdigheter och jag får möjlighet att uttrycka min musikalitet.

Vad fick dig att söka till ÖKK?
-Efter många års uppehåll i körsjungande längtade jag tillbaka till ett sådant sammanhang.

Beskriv känslan av att sjunga konserter och möta publiken med ÖKK?
-Det går nästan inte att klä i ord. Känslan när alla korister drar åt samma håll och publiken lyssnar är rent fysisk.

Din kommentar om att sjunga Gorecki/Martin/Schnittke (konsert i mars 2023)?
-Fantastisk musik med tuggmotstånd som är väldigt rolig att få arbeta med.

Hur har det varit att repetera dessa stycken?
-Schnittke är utmanande på ett positivt sätt. Martin har jag sjungit förut så det var bara att putsa av honom lite grann.

”Grym känsla mitt i denna musikmaskin”

Simon Spjell, 48, medlem sedan 2010. 
Han jobbar som säljare och projektledare inom kraftvärmeindustrin och bor i Norrköping. Han är alumn från Linköpings universitet, har studerat industriell ekonomi och tog examen 2001.

Vad betyder det för dig att sjunga i ÖKK?
-Att sjunga i ÖKK är både kul, utmanande och lärorikt! Vi har en härlig kamratskap och fantastiska möjligheter i uppbackningen från LiU och i all samlad kompetens i kören. Det är ett stort fritidsintresse som ger mycket tillbaka på många plan. Musikaliskt, språkvetenskapligt, föreningsmässigt, socialt med mera. Det finns så mycket jag inte hade fått uppleva om jag inte hade sjungit i ÖKK.

Vad fick dig att söka till ÖKK?
-Ett visst mått av tjat från dåvarande dirigent samt abstinens från fem års körfrånvaro

Beskriv känslan av att sjunga konserter och möta publiken med ÖKK?
-Vid de tillfällen allt funkar är det en grym känsla att stå mitt i denna musikmaskin och bjuda publiken på akustiska och visuella upplevelser! Ibland kan sista veckan innan konsert ha varit väldigt stressig och osäker men vi har oftast en förmåga att skärpa till oss när det gäller. Det kan också kännas väldigt tomt när en produktion är över, och det kan ta flera dagar eller veckor innan känslan av tomhet släpper.

Din kommentar om att sjunga Gorecki/Martin/Schnittke (konsert mars 2023)?
-Det är häftig musik som vid en första anblick ser ganska komplicerad ut. Efter ett antal genomsjungningar anar man dock hur det är uppbyggt och ser och hör att det faktiskt finns mycket musik i noterna!

Hur har det varit att repetera dessa stycken?
-Vår internathelg i november var guld värd. Vi repeterade koncentrerat och kunde fokusera på musiken ordentligt. Förhoppningsvis gör det oss trygga i god tid till konserterna.

”Varje musikstycke är ett nytt äventyr”

Jenni Fock, 53 år, medlem sedan 1993.
Hon arbetar som utvecklingsstrateg i Region Östergötland och bor i Linköping. Hon är alumn från sjuksköterskeutbildningen vid Linköpings universitet.

Vad betyder det för dig att sjunga i ÖKK?
-Sången har varit och är en viktig ingrediens i mitt liv. Jag har sjungit sen barnsben. Under livet har jag varit medlem i flera olika körer och ensembler och därför blivit en erfaren körsångare. Att sjunga handlar till stor del om att utveckla sin röst, men även att utveckla förmågor som notläsning, musikteori, gehör, framträdande och lyssnande. I ÖKK får jag möjlighet att utveckla alla. Jag utmanas också av kontrasterna ÖKK ger mig. Ibland är musiken lätt, ibland på gränsen till det svåraste att sjunga. Ibland sjunger vi många i en stämma och ibland är vi bara några få. Varje musikstycke är på så sätt ett nytt äventyr.

Vad fick dig att söka till ÖKK?
-Nyfikenheten på att sjunga blandat, tidigare sjöng jag i damkör. Jag hade vänner i kören och då fick jag en bra anledning att göra något med dem. Nivån lockade också, det blev verkligen ett lyft för mig.

Beskriv känslan av att sjunga konserter och möta publiken med ÖKK?
-Konserten är resultatet av mycket repetition. Det är nu allt ska stämma på en gång. Det går inte att börja om från början eller sakta ner eller ta en paus, utan det är bara att sjunga på! Det är nu vi ser om allt håller. Det innebär att en konsert alltid är spännande och utmanande. Det känns också bra att få ge upplevelsen av musiken till publiken. Under konserten sker någon slags kommunikation mellan kör och publik, då vi kan känna vad de tycker.

Kommentarer om att sjunga Gorecki/Martin/Schnittke (konsert mars 2023)?
-Schnittke är magnifik och angelägen. Gorecki är sååå vacker och mycket luft behövs. Martin är allt; vacker, snygg, mystisk och njutbar.

Hur har det varit att repetera dessa stycken?
-Schnittke är svår att repetera. Det ställer stora krav på mig att sjunga stora språng, svårt språk och att orka. Men så snyggt det blir, WOW! Martin är rolig eftersom den är dubbelkör. Det gör att det är klurigare att läsa noterna, men ger i gengäld mer fyllig klang.

Kontakt

Östgöta Kammarkör på Spotify

"Rivers of Light"

Östgöta Kammarkörs album tillsammans med bl a Anders Paulsson.

Östgöta Kammarkör, Christina Hörnell
(Album - 13 låtar - 2019)
Lyssna på Spotify. 

Relaterat