30 oktober 2024

Onur Günlü vid avdelningen för informationskodning har tilldelats SSF:s industridoktorandbidrag tillsammans med professor Jan-Åke Larsson (ISY) och Sectra Communications AB för att möta den stora utmaningen med övergången till post-kvantkryptografi (PQC).

Porträt av Onur Günlü.

SSF industridoktorandbidrag delas ut för forskning och forskarutbildning för en industridoktorand i samarbete med industrin. Bidraget täcker fyra till fem år och ska leda till en doktorsexamen. År 2024 valde SSF ut 12 projekt från ett brett spektrum av forskningsämnen, som var och en fick ett bidrag på 3,25 miljoner SEK.

Syftet med programmet är att bidra till excellent forskning inom de områden SSF finansierar: naturvetenskap, teknik och medicin. Forskningen ska främja korsbefruktning mellan akademi och industri och bidra till utbildning av doktorander inom områden som är strategiskt relevanta och stärka Sveriges konkurrenskraft.

En stark grund inom kryptografi

I år tilldelades ett av de 12 finansierade projekten till LiU och Onur Günlü, universitetslektor och docent vid Institutionen för systemteknik (ISY), tillsammans med professor Jan-Åke Larsson (ISY) och Sectra Communications AB. Onur Günlü kommenterade bidraget enligt följande:

– Att kombinera maskininlärningsmetoder med Shannon-teoretiska läckagemått för övergången till post-kvantkryptografi (PQC) markerar ett spännande nytt kapitel i min forskning. Vid avdelningen för informationskodning (ICG) och i Linköping har vi en stark grund inom kryptografi och informationsteori, vilket ger detta SSF-projekt en bra förutsättning för att skapa betydande resultat.

– Som examinator och lärare för en stor kurs i kryptologi ser jag fram emot att dela de senaste utvecklingarna inom PQC med mina studenter, vilket berikar både deras lärande och min forskning. Denna synergi mellan undervisning och forskning är ovärderlig, och jag ser fram emot de kombinerade fördelar som detta SSF-projekt kommer att ha för båda.

Mer information

Sökande: Onur Günlü
Projekt: Ramverk för agil migration av kryptografiska primitiver
Företag: Sectra Communications
Universitet: LiU

För mer information om SSF industridoktorandbidrag 2024 kan du läsa pressmeddelandet från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) här.

Organisation

Senaste nytt från LiU

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.