VFN-programmet syftar till att hjälpa forskare och anställda vid LiU att nå ut med sina idéer och forskningsresultat till det omgivande samhället. Genom finansieringen kan forskare inleda eller fördjupa samarbeten med företag, offentlig sektor och andra aktörer. Det handlar om aktiviteter som workshops, samutveckling av produkter eller idéer, samt utställningar och andra initiativ för kunskapsspridning. Alla insatser syftar till att säkerställa att LiU:s forskning och innovationer gör skillnad i praktiken.
– Samverkan med vårt omgivande samhälle och spridning av forskningsresultat är avgörande för vårt styrkeområde. Samarbetet med LiU Innovation och samverkan har gjort det möjligt för oss att nå ut bredare med utlysningen och engagera fler forskare i arbetet med att nyttiggöra sin forskning, säger Christofer Sundström, ansvarig för styrkeområdet Transport och Mobilitet.
LiU Donation i samarbete med styrkeområdena AI och Transport och Mobilitet
I årets utlysning samarbetade LiU Innovation och samverkan med styrkeområdena AI och Transport och Mobilitet. Samarbetet innebar att styrkeområdena bidrog med medel, och LiU Innovation och samverkan hanterade kommunikationen kring utlysningen och samlade in svar. Båda parter granskade och valde ut ansökningarna.
- Samarbetet innebar att vi kunde göra en riktad insats till två viktiga områden på LiU med stor bredd och potential för tvärvetenskapliga projekt. Precis som vi hoppades blev spridningen bred över LiU, och vår förhoppning är att vi kan erbjuda det här stödet även till andra grupperingar som vill nå ut tvärvetenskapligt över LiU, säger Frida Niss som är innovationsrådgivare på LiU Innovation och samverkan.
– AI är ett område där avståndet mellan forskning och tillämpning är kort. Därför finns det stor potential att skapa värde för samhället utifrån den forskning som gjorts vid LiU genom den här satsningen. Vi ser verkligen fram emot resultaten av de beviljade projekten, säger Fredrik Heintz, professor och ledare för styrkeområdet AI.
Utöver VFN erbjuder LiU Innovation och samverkan ett omfattande stödsystem för forskare, anställda och studenter vid universitetet. Innovationsrådgivarna är specialister på att hjälpa till att utveckla och validera idéer. Tjänsterna inkluderar rådgivning inom innovation och nyttiggörande, IP-stöd, paketering av impact och hållbar utveckling, nätverkskontakter och workshops. Samverkansutvecklarna faciliterar kontakter mellan akademi och samhälle för ömsesidig nytta genom att anordna exempelvis workshops med företag och forskare, fördjupningsprogram för företag, skapa studentsamarbeten och erbjuda nätverksevents.
– Vi brinner för att kunskapen på LiU ska nå ut till samhället och är alltid måna om att våra forskare och studenter ska hitta rätt stöd för att uppnå det, säger Frida Niss.