Målgrupp
Kursen riktar sig till folkhögskolans lärare, rektorer och annan personal med pedagogiskt ansvar.
Om utbildningen
Sveriges folkhögskolor har idag fler deltagare än någonsin och en väldigt viktig roll i det livslånga lärandet och folkbildningen. Arbetet med att utveckla folkhögskolan bygger i mångt och mycket på att du som lärare och pedagogisk ledare är förtrogen med skolformens möjligheter och särskilda villkor. LiU har därför startat två utbildningsmoduler som fokuserar på folkhögskolans pedagogik och idétradition samt innefattar fördjupningar i olika teman.
Vid LiU finns Sveriges enda folkhögskollärarutbildning där du kan ta din examen som folkhögskollärare. LiU bedriver också några av de mest framträdande forskningsmiljöerna inom området vuxnas lärande, såväl nationellt som internationellt. För dig som deltagare på våra kurser innebär det att du får med dig aktuella kunskaper ut i arbetslivet som bygger på den senaste forskningen.
Undervisning och arbetsformer
Undervisningen sker på kvartsfart (25%) och löper över två terminer, med sex kursdagar jämnt fördelade över terminerna. Utöver kursdagarna, som sker på folkhögskolan, tillkommer en kursdag online. Undervisningen sker genom föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, grupparbeten samt korta fältstudier.
Omfattning och examination
Modulerna är poänggivande och ger 7.5 högskolepoäng var. Examinationer sker genom aktivt deltagande i seminarier, övningslektioner i grupp, individuella skriftliga redovisningar, samt inspelning och reflektion av egen undervisning.