Elever diskuterar i bibliotek
  Fotograf: iStock/carlosalvarez

Nu kan du som är svensklärare kompetensutveckla dig genom korta, flexibla och poänggivande modulutbildningar. Träffa LiU:s forskare och lärarkollegor från andra skolor och fördjupa dig i bland annat skriv- och litteraturundervisning.

I utbildningen träffar du LiU:s forskare inom svenskundervisning och lärare från andra skolor som dagligen möter samma utmaningar som du själv. Samtliga moduler ger 2,5 högskolepoäng vardera. Modulerna genomförs som två parallella spår där du kan välja det deltagande som passar dig bäst - fysisk undervisning på Campus Valla i Linköping eller distansundervisning online.

Modulerna som ingår i utbildningen är:

  • Skrivundervisningens utmaningar: metoder, bedömning och Chat-GPT, 2.5 hp
  • Litteraturundervisningens utmaningar: läsintresse, litteratursamtal och komplexa texter, 2.5 hp
  • Hur gör vi med de andra språkliga delarna? Att arbeta med hela svenskämnet, 2.5 hp

De tre modulerna går bra att läsa oberoende av varandra eller tillsammans. Deltagandet bekostas av din arbetsgivare.

Målgrupp

Modulerna är designade för att passa dig som arbetar som svensklärare på högstadiet och gymnasiet. Ett krav är att du är behörig att undervisa i svenska på gymnasiet eller högstadiet och ha anställning som lärare i svenska.

Genomförande

Utbildningen bygger på korta inspelade föreläsningar som ger en teoretisk grund och problematisering. Utifrån dessa föreläsningar får du tillsammans med andra kursdeltagare designa och granska konkreta moment som sedan kan appliceras i din egen undervisning. Utfallet värderas vid följande utbildningsträff. Respektive utbildningstillfälle bygger på så sätt en grund för nästa utbildningstillfälle. Du behöver ta del av filmföreläsningarna före varje utbildningsträff. Varje modul utgör 2,5 hp och examineras genom aktivt deltagande i utbildningsträffarna samt genom en individuell inlämningsuppgift i slutet av utbildningen.

Om utbildningen

Modulerna är till för att skapa inspiration och konkreta undervisningsidéer. Vi vill att deltagarna redan nästa dag ska kunna använda kunskaperna som de fått i kursen rent praktiskt i klassrummet.
Helen Winzell, kursansvarig skrivundervisning

Moduler

Litteraturundervisningens utmaningar: läsintresse, litteratursamtal och komplexa texter, 2.5 hp

Kursomgången HT24 är inställd. 

Att samtala om litterära texter är en ofta använd metod i skolans litteraturundervisning, men många lärare tycker att det ofta är svårt att hålla sådana samtal på ett bra sätt. Den här utbildningen ger dig inblick i aktuell forskning om att organisera och leda utforskande litteratursamtal. Under kursen diskuteras läsning av utmanande, komplexa litterära texter som ett sätt att väcka dina elevers läsintresse och motivation att delta i fördjupande samtal. Modeller som kan tillämpas direkt i litteraturundervisningen prövas i praktiken och uppföljning görs tillsammans.

Plats

Campus Valla, Linköping eller online.

Pris

4 000 kr exkl. moms per deltagare som bekostas av din arbetsgivare.

Kursdatum HT24

Inspelad kursintroduktion: Ta del av den före 1 oktober
Kursträff 1: tisdag 8/10 kl. 16-18
Kursträff 2: torsdag 7/11 kl. 16-18
Kursträff 3: tisdag 3/12 kl. 16-18

Kursplan

Mer information hittar du i utbildningens kursplan.

Anmäl intresse

Moduler

Skrivundervisningens utmaningar: metoder, bedömning och Chat GPT, 2.5 hp

Modulen genomfördes HT23 och VT24.

I den här utbildningen får du möjlighet att utifrån relevanta teoretiska perspektiv problematisera skrivundervisningen och skapa en konkret undervisningsdesign. Tillsammans med svensklärare från andra gymnasieskolor i regionen får du arbeta fram konkreta skrivutvecklande moment som kan appliceras direkt i din undervisningspraktik. Utbildningen utgår från följande tre teman:

  • Metoder (undervisningsstrategier och skrivdidaktiska val)
  • Bedömning av elevers skrivande
  • Att arbeta med och runt Chat GPT i skrivundervisningen

Plats

Campus Valla, Linköping eller online

Pris

4 000 kr exkl. moms per deltagare som bekostas av din arbetsgivare. Vi reserverar oss för ev. prisändringar inför kommande kursomgång.

Kursdatum VT24

Inspelad kursintroduktion: Ta del av den senast 1 februari
Kursträff 1: tisdag 6/2 kl. 16-18
Kursträff 2: tisdag 5/3 kl. 16-18
Kursträff 3: torsdag 9/4 kl. 16-18
Inlämning examinationsuppgift: 2/5, före kl. 24.00

Kursplan

Mer information hittar du i utbildningens kursplan.

Anmäl intresse

Modul 3

Hur gör vi med de andra språkliga delarna? Att arbeta med hela svenskämnet, 2.5 hp

Modulen planeras att ges VT25. Anmäl gärna ditt intresse!

Svenskundervisningens utmaningar finns inte bara inom skriv- och litteraturundervisning. I den här sista modulen fördjupar vi oss i övriga utmaningar som du kan möta i din roll som svensklärare.

Plats

Campus Valla, Linköping eller online

Pris

4 000 kr exkl. moms per deltagare som bekostas av din arbetsgivare. Vi reserverar oss för ev. prisändringar inför kommande kursomgång.

Anmäl intresse

En kursdeltagare berättar

Fotograf: My Kronqvist

Hör en tidigare kursdeltagare berätta om Skrivundervisningens utmaningar. 

Sofia Zollner gick utbildningen Skrivundervisningens utmaningar under hösten 2023 och är svensklärare på Praktiska gymnasiet i Linköping. Hör henne berätta om varför hon tycker att det är viktigt att diskutera chat GPT, vad som är det bästa med utbildningen och vem hon skulle rekommendera utbildningen för.

Om AI i svenskundervisning

Kontakt

Utbildningen ges av